Linkovi

Han: Podrška da Srbija bude u evropskoj porodici


Evropski komesar za proširenje Johanes Han i srpski premijer Aleksandar Vučić (arhivski snimak)
Evropski komesar za proširenje Johanes Han i srpski premijer Aleksandar Vučić (arhivski snimak)

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han razgovarao je danas u Beogradu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i tom prilikom on je poručio da su za razvoj regiona Zapadnog Balkana potrebni strpljenje i posvećenost evropskoj perspektivi. Tokom sinoćne šetnje Skadarlijom sa premijerom Vučićem građani pozdravljali evropskog komesara.

Srbija je na vrhu liste zemalja Zapadnog Balkana u vezi za pristupanjem EU, izjavio je danas evropski komesar sa susedsku politiku i proširenje Johanes Han i dodao da postoje podrška i odlučnost da Srbija bude u evropskoj porodici.

Tokom današnje posete Beogradu, Han je izjavio da su interesi Srbije povezani sa interesima regiona, kao i da je potreban region u kome vlada mir i odlučan je u pravcu evropske perspektive. Nijedna zemlja u regionu ne treba da ometa perspektivu druge države da se pridruži EU, rekao je Han i dodao da je zahvalan srpskom premijeru na odluci da ne reaguje na izjave iz Hrvatske:

"Hrvatski parlament je velikom većinom podržao put Srbije ka Evropskoj uniji. To je urađeno nedavno, za vreme prethodne vlade, i očekujem, iz dobrih razloga, da je taj glas i dalje validan".

Uz konstataciju da je sa evropskim komesarom Hanom razgovarao o evropskom putu Srbije i njenim obavezama u tom procesu, Aleksandar Vučić je ocenio da Poglavlje 35 u pregovorima sa EU predstavlja najteži deo, jer se tiče Kosova.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Vučić je rekao da i Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom i svim zemljama regiona. Takođe, on je izrazio nadu da će posle izbora u Hrvatskoj vlada biti drugačija i da će Srbija sa njom imati bolje odnose:

"Srbija dramatično smanjuje svoje deficit sa Hrvatskom. Možda bih i ja bio nezadovoljan da sam na mestu predstavnika Hrvatske. Trebalo je na početku godine da srpski rast, po proceni MMF-a 1,2, nekih drugih zemalja 1,8. Biće da će neki drugi da završe na 1,5, a Srbija na rastu od tri odsto GDP. To je pozitivno takmičenje koje mi hoćemo da imamo, a ne takmičenje u uvredama i ružnim rečima."

Vučić je rekao da Srbija zavisi od EU i da su evropske integracije najbolji put. Po njegovim rečima Srbija 85 odsto trgovinske razmene ostvaruje sa EU, dok ulaganja iz EU iznose 75 odsto ukupnih investicija. Veliki broj ljudi iz Srbije radi u kompanijama iz EU, i svi u Srbiji koji olako govore protiv EU treba da budu svesni tih ekonomskih podataka, rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG