Linkovi

SAD: Mešoviti rezultati na tržištu rada


Sajam zapošljavanja u Pitsburgu
Sajam zapošljavanja u Pitsburgu

Berzanski indeksi su povoljno reagovali na današnji izveštaj sa tržišta rada pošto su u julu dodate 163 hiljade radnih mesta

Prema današnjem izveštaju sekretarijata za rad u Sjedinjenim Državama je u julu otvoreno 163 hiljada radnih mesta, ali je stopa nezaposlenosti ipak porasla sa 8,2 na 8,3 odsto.

Berzanski indeksi su povoljno reagovali na današnji izveštaj sa tržišta rada pošto su u julu dodate 163 hiljade radnih mesta umesto 90 do 100 hiljada koliko su analitičari očekivali. To su ohrabrujuće vesti posle tri meseca slabog rasta.

„Jul je najbolji mesec još od februara i time se okončava slabi tromesečni rast rast ispod 100 hiljada novih radnih mesta. Ipak, to je takodje manje od onog što je potrebno. Prema tome, 163 hiljade su dobra, ali ne i sjajna cifra“, smatra analitičar Mat Nesto.

Analitičari takodje ukazuju da je jedan od razloga za zabrinutost i vrsta radnih mesta koja se otvaraju.

„Tokom sadašnjeg oporavka od juna 2009. - 90 odsto novih radnih mesta u američkoj ekonomiji otvoreno je u sektorima trgovine, privatne zdravstvene zaštite i privremenog zapošlljavanja. Zarade na tim radnim mestima su obično ispod proseka što objašnjava zašto je i porast primanja i platežne moći bio relativno slab“, ističe analitičar Džon Lonski.

Predsednik Obama i njegov republikanski suparnik Mit Romni takodje su reagovali na današnji izveštaj, svesni da su tri meseca pre izbora birači fokusirani na stanje ekonomije i nezaposlenost.

„Današnji podaci znače da smo tokom proteklih 29 meseci otvorili 4,5 miliona novih radnih mesta, odnosno 1,1 milion novih radnih mesta ove godine. To znači da članovi naših porodica i naši susedi nalaze radna mesta i sigurnost koje ide sa tim. Medjutim, moramo da priznamo da ima još mnogo onih koji raže posao“, poručio je predsednik Obama.

Činjenica je takodje da je stopa nezaposlenosti već tri godine znad 8 odsto, što je najduži takav period posle Drugog svetskog rata. Na to je ukazao i republikanski predsednički kandidat Mit Romni.

„To je još jedan udarac za porodice srednje klase u Americi, zato što predsednik nema politiku kojom bi ih vratio na posao.“

Ekonomisti takodje ukazuju da se, po svemu sudeći, stopa nezaposlenosti neće znatnije smanjiti narednih meseci što bi moglo da navede Federalne rezerve da primene nove stimulativne mere za oporavak ekonomije.
XS
SM
MD
LG