Linkovi

Registrovan i peti slučaj koronavirusa u Srbiji, avion iz Italije sleteo u Niš


Koronavirus, mikroskopski prikaz
Koronavirus, mikroskopski prikaz

U utorak predveče zabeležen je i peti slučaj koronavirusa u Srbiji, jedan više u odnosu na isti dan ujutro, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

Do 18 sati u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 117 osoba, koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, testirani su uzorci devet osoba od kojih je jedan bio pozitivan i osam negativnih na novi korona virus.

Prethodno je bilo testirano pet osoba, od kojih su dva nalaza bila pozitivna, saopšteno je bilo se na zvaničnom sajtu posvećenom praćenju ove zaraze Covid19.rs.

Mediji su ranije u utorak preneli da je drugoprijavljena osoba smeštena u Kliničkom centru Srbije i da je u dobrom stanju.

Do 10. marta 2020. godine u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak ispitani su uzorci od ukupno 108 osoba za koje je postojao rizik da su inficirane novim virusom, dodaje se u saopštenju.

Prvi slučaj zaraze u Srbiji zabeležen je 6. marta u Subotici, kod muškarca iz Bačke Topole. Njegovo stanje je stabilno.

Koliko je poznato, korona virus može uzrokovati blage simptome slične gripu poput povišene telesne temperature, kašlja, otežanog disanja, bolova u mišićima i umora. U težim slučajevima javlja se teška upala pluća, sindrom akutnog otežanog disanja, sepsa i septički šok koji mogu prouzrokovati smrt pacijenta.

Za Kovid-19, kako je zvanični naziv ovog virusa, još nema leka, a naučnici testiraju vakcine koje bi omogućile zaštitu od ovog virusa.

Vlada ograničila ulazak u Srbiju strancima iz ugroženih područja

Vlada Srbije usvojila je u utorak ujutro odluku da se koronavirus proglasi za zaraznu bolest i da se ograniči dolazak u Srbiju stranim državljanima iz ugroženih područja, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Premijerka je rekla da se to odnosi putnike iz ugroženih područja Italije, delova Švajcarske, delova Kine, Irana i Južne Koreje.

"Za sve ostalo mi ćemo se konsultovati iz sata u sat sa stručnim službama i obaveštavati gradjane", rekla je premijerka tokom posete Zemunu.

Ona je rekla da se sve odluke donose u skladu sa preporukama struke i da se slušaju mišljenja lekara i epidemiologa.

I pored zabrane, avion iz Italije sleteo u Niš

Iako je vlada u utorak ujutro donela odluku o privremenoj zabrani ulaska u Srbiji stranaca koji dolaze iz oblasti koja su žarišta zaraze koronavirusom, avion iz italijanskog grada Bergama sleteo je popodne na niški aerodrom.

Nikola Mitić, novinar niškog portala Južne vesti, bio je na aerodromu nakon sletanja aviona iz Italije u pokušaju da dobije informacije od zvaničnika i putnika.

"Jedino što vam mogu reći je nešto što mi je na izlazu dobacio jedan od putnika, a to je da su stranci zadržani. Dakle, prolaze naši državljani, a stranci ne prolaze. To je njegovo tumačenje i viđenje, nismo dobili zvaničnu informciju od niškog aerodroma", rekao je Mitić u izjavi za Glas Amerike.

On nam je rekao da je nakon sletanja aviona primetio ljude odevene u zelena zaštitna medicinska odela, sa maskama na licu, kako su ušli u prispeli avion. Nakon izvesnog vremena, putnici su počeli da izlaze, a Mitić kaže da je od osoblja na aerodromu dobio informaciju da je to redovna procedura za ovakve situacije.

"U zgradi aerodroma snimala ih je termo-kamera i dobili su papir da popune", kazao je novinar Južnih vesti.

On nije uspeo da od zvaničnika aerodroma dobije zvaničnu infromaciju zbog čega je dozvoljeno sletanje aviona nekoliko sati nakon što je u javnosti objavljena odluka vlade o zabrani ulaska u zemlju putnika koji dolaze iz kriznih žarišta epidemije.

Radojčić: Nema mesta za paniku

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić poručio je u utorak da nema mesta za paniku kada je u pitanju koronavirus.

"Beograd i Beograđani su odgovorni. I ranijih godina kada smo imali epidemije gripa odgovorno smo se ponašali. Verujem u Beograđane i da ćemo svi zajedno, bez panike, rešiti ovaj problem", rekao je Radojičić.

Rekao je da je važno pratiti dinamiku epidemije i da se slušaju saveti stručnih ljudi i da je važno mere uvoditi optimalno i u pravom trenutku.

On je naveo da će u Beogradu biti sprovedeno ono šta Radna grupa Ministarstva zdravlja bude naredila da se uradi.

XS
SM
MD
LG