Linkovi

Vlada Srbije podržala kandidaturu Jeremića


Vuk Jeremić predsedavao je 67. zasedanjem Generalne skupštine UN od septembra 2012 do septembra 2013. godine.
Vuk Jeremić predsedavao je 67. zasedanjem Generalne skupštine UN od septembra 2012 do septembra 2013. godine.

Vlada Srbije podržala je kandidaturu Vuka Jeremića, bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije, za mesto generalnog sekretara UN

Jeremić je zahvalio vladi i premijeru Srbije na ukazanom poverenju i podršci njegovoj kandidaturi, istakavši da mu je "velika čast i privilegija da predstavlja zemlju". On je najavio da putuje za Njujork gde je danas počelo predstavljanje kandidata, ali da ne zna da li će uspeti da se izbori za termin predstavljanja.

Ostali kandidati su bivši slovenački predsednik Danilo Tirk i nekadašnja šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, kao i bivša ministarka spoljnih poslova Moldavije Natalija German. Kandidovani su i bivši crnogorski premijer Igor Lukšić, Irina Bokova, bivša ministarka spoljnih poslova Bugarske, Srđan Kerim, nekadašnji šef makedonske diplomatije, Antonio Gutereš, bivši premijer Portugalije, Helen Klark, bivša premijerka Novog Zelanda.

Lukšić predložio promene u radu UN

U medjuvremenu, dosadašnji šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić i kandidat Crne Gore za generalnog sekretara prvi je u Njujorku predstavio program u kojem je predložio promene u načinu rada UN tima. On je saopštio da Ujedinjene nacije 21. veka moraju da imaju Sekretarijat orijentisan na rezultate, moderan, efikasan i istinski globalan. Takođe je naveo da je trenutno stanje međunarodnog mira i bezbednosti razlog za duboku zabrinutost. Neformalni dijalog kandidata za generalnog sekretara, u sedištu Ujedinjenih nacija, prvi put u istoriji je javan.

XS
SM
MD
LG