Linkovi

Jeremić razmišlja o kandidaturi za predsednika Srbije


Vuk Jeremić (AP Photo/Petros Giannakouris)
Vuk Jeremić (AP Photo/Petros Giannakouris)

Vuk Jeremić, predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, izjavio je da intenzivno razmišlja o tome da se kandiduje za predsedničke izbore, ali i o platformi sa kojom bi izašao pred birače.

"To je stvar o kojoj intenzivno rasmišljam, tu mogućnost intenzivno razmatram. Tome prilazim ozbiljno i nemam nameru da se zatrčavam", rekao je nekadašnji šef srpske diplomatije N1.

Jeremić je bio kandidat u trci za generalnog sekretara UN koju je izgubio od Antonia Gutereša, a mediji u Srbiji od tada spekulišu da je Jeremić najizvesniji zajednički kandidat za predsedničke izbore oko kojeg bi rascepkana srpska opozicija mogla da se složi.

Jeremić je izjavio da se u Srbiji prilično teško živi i da je važno kako se to može promeniti.

Na pitanje kada bi eventualno mogao da donese odluku o kandidaturi, Jeremić je rekao da će to biti "kada bude sagledao mogućnosti da ponudi rešenja za probleme građana".

Lider opozicionog pokreta Dosta je bilo, Saša Radulović, izjavio je da se neće izjašnjavati o eventualnoj predsedničkoj kandidaturi Jeremića, niti za pojedine kandidate sve dok ne budu objavljene kandidature.

“U toku su razgovoru tako da je rano govoriti," rekao je Radulović i dodao da će, ako opozicija ne uspe da napravi "paket" za predsedničke, parlamentarne i gradske izbore iduće godine i ne odupre se vlasti premijera Aleksandra Vučića, nastupiti “četiri godine mraka”.

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je će se kandidovati na izborima za predsednika ukoliko ne bude bilo dogovora o zajedničkom predsedničkom kandidatu. On je rekao i da izjava Jeremića da razmišlja o predsedničkoj kandidaturi "torpeduje" dogovor o zajedničkom opozicionom kandidatu.
Jeremić je rekao i da se poslednji put sreo sa premijerom Vučićem u Njujorku, tokom trajanja zasedanja Skupštine UN, kada su razgovarali o njegovoj kandidaturi za generalnog sekretara.

Pravni zastupnici u slučaju pogibije dvojice gardista Vojske Srbije i Crne Gore na Topčideru, predložili su prošle godine saslušanje Jeremića, a na osnovu saslušanja bivšeg načelnika Generalštaba Branka Krge, koji je Jeremića označio kao lice koje mu je javilo telefonskim putem šta se desilo tog 5. oktobra 2004.

Srpska napredna stranka pozvala je Jeremića da kaže istinu o ubijenim gardistima, koja mu je, tvrde u toj stranci, dobro poznata, a njegovo javno istupanje kritikuju zbog "ogromne količine agresije, nadmenosti i bahatosti".
Premijer Aleksandar Vučić je poručio da "niti je neko hteo da hapsi Vuka Jeremića, niti da politizuje saslušanje povodom ubistva dvojice gardista na Točideru".

Jeremić je rekao da je u izjavi koju je dao u policiji odgovorio na sva pitanja i da je to trajalo petnaestak minuta.

On se zapitao i zašto se to dešava nakon 12 godina, a četiri godine pošto je Vučić došao na vlast i to" stupajući na mesto ministra odbrane sa kojeg je pretpostavljam, da je hteo, mogao nešto da uradi po tom pitanju", dodao je Jeremić.

"Sve to mi ostavlja utisak da ne može biti slučajno. Mislim da je to pokušaj zastrašivanja i odvraćanja od namere da se uključim u politički život," smatra Jeremić, ali nije želeo da imenuje na koga misli rekavši da "situacija govori za sebe".

Vučić je izjavio da "nema ničeg spornog u tome što je sada usledio poziv za saslušanje, a da je upućen pre četiri meseca, verovatno bih bio optužen da je Jeremiću ukinuta mogućnost da postane, kako je sebe zamišljao, "predsednik sveta," rekao je premijer novinarima.

XS
SM
MD
LG