Linkovi

Jeremić drugi u trci za generalnog sekretara UN


Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić
Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić

Bivši premijer Portugala Antonio Gutereš vodi u trci za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija a odmah za njim nalazi se bivši šef srpske diplomatije - Vuk Jeremić.

Savet bezbednosti UN-a održao je drugu rundu nezvaničnog glasanja a diplomate kojima je poznat rezultat navode da je Gutereš bio na vrhu 11 takmičara sa 11 glasova kojima se "ohrabruje" njegova kandidatura, dva kojima se obeshrabruje i dva “bez odredjenog stava”.

Gutereš je impresionirao mnoge zemlje članice iskustvom tokom deset godina na položaju šefa izbegličke agencije UN-a (UNHCR-a) i premijera Portugalije od 1995. do 2002. Vuk Jeremić je skočio sa četvrtog na drugo mesto sa osam glasova "za" četiri "protiv" i troje uzdržanih. Bivši predsednik Slovenije Danilo Tirk posle prvog kruga glasanja bio je na drugom mestu, da bi posle drugog pao na četvrto. Potpredsednica hrvatskog sabora Vesna Pusić je juče povukla kandidaturu juče rekavši da “izbor ne ide u njenom smeru”. Ona je bila poslednja u prvom krugu glasanja pre dve nedelje.

XS
SM
MD
LG