Linkovi

Pozivi na prekid vatre u Jemenu


Ruševine u gradu Sada u Jemenu
Ruševine u gradu Sada u Jemenu

Generalni sekretar UN-a rekao je da se kriza u Jemenu može rešiti jedino mirovnim pregovorima, dok je potpredsednik te zemlje apelovao ne sve da ne proširuju konflikt

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun pozvao je na hitni prekid vatre u Jemenu, gde koalicija sunitskih arapskih zemalja sprovodi vazdušne napade na šiitske pobunjenike.

Ban je juče u Vašingtonu upozorio da je Jemen “zapaljen,” da rešenje leži jedino u obustavi neprijateljstava svih strana i uspostavljanju mirovnih pregovora. Nešto ranije novo postavljeni potpredsednik Jemena, Haled Bahah, apelovao ne na sve vojne grupe da ne proširuju konflikt.

“Još uvek se nadam da pored vazdušne kampanje neće doći do kopnenih operacija. Nadamo se i da će narod Jemena shvatiti da će biti još više žrtava ukoliko dođe do kopnene misije. Ostavljam vojnim vlastima da donesu odluku o tome, ali kao što sam već rekao nadam se da neće doći do toga. Mi ne proširujemo rat, nego nastojimo da ga zaustavimo i tome se nadamo.”

Najmanje 700 ljudi je izgubilo život od kako je pre tri nedelje koalicija pod vođstvom Saudijske Arabije počela vazudšnu kampanju protiv pobunjeničkih Hutija, koje podržava Iran. Potpredsednik je pozvao gradjane Jemena da se ujedine za dobrobit zemlje.

“Poziv upućujemo svim Jemencima, posebno vojnim licima, komandantima, da ostanu lojalni zemlji, što neće biti zaboravljeno. Istorija neće zaboraviti ni one koji su ubijali i uništili zemlju. Stoga se obraćamo narodu da bude odan svojoj zemlji.”

Početkom ove nedelje specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Jemen, Marokanac Džamal Benomar, podneo je ostavku pošto nije uspeo da dovede obe strane do mirovnih pregovora. Diplomatski izvori navode da će za novog izaslanika , najverovatnije, biti postavljen diplomata Mauritanije Ould Čeih Ahmed.

XS
SM
MD
LG