Linkovi

Zauzeta predsednička palata u Adenu


Pobunjenik iz grupe Huti

Jemenski zvaničnici saopštili su da su pripadnici šiitskog plemena Huti i njihovi saveznici uspeli da se probiju do centra Adena i zauzmu predsedničku palatu u važnom lučkom gradu.

Pobunjenici su proteklih dana prodrli dublje u grad, gde su se sukobili sa snagama lojalnim predsedniku Abedu Rabu Mansuru Hadiju, koji je napustio Aden prošle nedelje.

Zauzimanje poslednjeg uporišta Hadijevih pristalica predstavljalo bi nesupeh za koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom, koja više od nedelju dana izvodi vazdušne napade širom Jemena. Zvaničnik saudijskog ministarstva odbrane je na konferenciji za novinare u Rijadu rekao da vjeruje da je situacija u Adenu relativno stabulna i mirna.

Ranije danas, ekstremisti iz Al Kaide upali su u zatvor u južnom delu Jemena i oslobodili 300 zatvorenika. Bezbednosni zvaničnici navode da je među oslobođenim zatvorenicima Halid Batarfi, istaknuti pripadnik Al Kaide na Arabijskom poluostrvu.

U međuvremenu, zvanična saudijska novinska agencija prenela je da je u napadu sa jemenske teritorije ubijen jedan saudijski graničar. Reč je o prvoj saudijskoj žrtvi od kako je ta zemlja započela vazdušne udare na položaje šiitskih pobunjenika.

Organizacija Hjuman rajts voč danas je navela da je koalicioni napad, u kojem je početkom nedelje poginulo najmanje 29 osoba, podstakao ozbiljnu zabrinutost u pogledu kršenja običaja ratovanja. Organizacija je zatražila od snaga uključenih u napade da sprovedu istragu, a od Sjedinjenih Država, koje pružaju logističku i obaveštajnu podršku, da osiguraju preduzimanje mera za zaštitu jemenskih civila.

XS
SM
MD
LG