Linkovi

Jejts: Upozorila sam Trampa na Flina


Bivša v.d. državnog tužioca Seli Jejts svedoči pred Odborom za pravosuđe u Senatu
Bivša v.d. državnog tužioca Seli Jejts svedoči pred Odborom za pravosuđe u Senatu

Bivši vršilac dužnosti sekretara za pravosudje Seli Jejts tvrdi da je upozorila Trampovu Belu kuću da bi Rusija mogla da uceni nekadašnjeg savetnika za bezbednost Majkla Flina. Ona je pred odborom u Senatu rekla da je Belu kuću upozorila dve nedelje pre nego što je Tramp otpustio Flina zato što je lagao o kontaktima sa ruskim ambasadorom u SAD.

Predsednik Tramp otpustio je Flina sredinom februara, nakon što su mediji objavili da je njegov nekadašnji savetnik slagao potpredsednika Majka Pensa o kontaktima s Rusijom. Seli Jejts tvrdi da je ona je Belu kuću o tome upozorila krajem januara, a nakon što je Pens izjavio da Flin nije imao kontakte sa ruskim ambasadorom.

Potpredsednik i ostali imali su pravo da znaju da je informacija koju prenose američkim građanima netačna. Rusi su takođe znali šta je general Flin radio, i znali su da je slagao potpredsednika

A zašto bi to predstavljalo problem?

To je stvorilo kompromitujuću situaciju za savetnika za nacionalnu bezbednost, jer su mogli da ga ucenjuju Rusi”, objasnila je Jejts.

Viši zvaničnici u Beloj kući ranije su tvrdnje Jejtsove ocenili kao upozorenje koje nije izazvalo momentalnu zabrinutost. Nekoliko sati pre pretresa, mediji su objavili da je Trampa na Flina upozorio i bivši predsednik Barak Obama, nekoliko dana posle novembarskih izbora, što je Bela kuća potvrdila.

Predsednik Obama nam je stavio do znanja da nije baš veliki fan generala Flina. Da je zaista bio zabrinut, Obama je mogao da ukine Flinovu bezbednosnu proveru, koja je bila ponovo odobrena - mesec dana ranije “, istakao je portparol Bele kuće Šon Spajser.

Međutim, mnogi kongresni odbori sada postavljaju veće pitanje.

“Da li imate bilo kakve dokaze o tome da je bilo ko iz Trampove kampanje bio u dosluhu sa ruskom vladom i obaveštajnim službama?", upitao je republikanski senator Lindzi Grejem.

Kada bih vam odgovorila na to pitanje, morala bih da otkrijem poverljive informacije, a to ne smem”, odgovorila je Jejts.

Ipak, bivši šef obaveštajnih službi Džejms Klaper ne sumnja u to da se Rusija mešala u američke izbore.

Ako je ikada postojao veoma jasan poziv na oprez i akciju protiv pretnje našem demokratskom političkom sistemu – onda je to bila ova epizoda.

Klaper je rekao da će prošlogodišnji uspeh ohrabriti Rusiju da se i dalje meša u američke i izbore širom sveta.

XS
SM
MD
LG