Linkovi

Raste broj žrtava vulkana u Japanu


Dim se i dalje diže iz vulkana na vrhu planine Ontake dok oko 500 spasilaca nastavlja potragu, 29. septembar 2014.
Dim se i dalje diže iz vulkana na vrhu planine Ontake dok oko 500 spasilaca nastavlja potragu, 29. septembar 2014.

Japanska policija je saopštila da su na vrhu planine Ontake pronađena tele još petorice planinara stradalih u subotnjoj erupciji vulkana, tako da se broj žrtava popeo na 36.

Spasioci su morali da obustave potragu za nastradalima na jedan dan zbog visoke koncentracije otrovnih gasova. Stotine pripadnika japanske policije i vojske pretraživali su juče, pepelom prekrivene padine planine Ontake, u potrazi za preživelima i žrtvama erupcije vulkana.

Kako su saopštili tamošnji zvaničnici među spasenim planinarima ima dosta teško povređenih. Stotine ljudi koji su se nalazili na vrhu planine bilo je zatečeno erupcijom. Većina njih je uspela, nekoliko sati kasnije da se spusti sa planine. Jedan planinar je rekao za japansku TV mrežu NHK da je erupcija počela jakom tutnjavom koja je podsećala na grmljavinu.

Planina Ontake je popularna među planinarima u jesen. Vulkan koji se nalazi na području prefektura Nagano i Gifu, zapadno od Tokija, poslednji put je imao veliku erupciju 1979.

Meteorološke stanice upozoravaju stanovništvo da se drže podalje od planine jer, kako su naveli vruće krhotine mogu da padnu unutar radiusa do četiri kilometara.

XS
SM
MD
LG