Linkovi

Japan želi u Trans-pacifičko partnerstvo


Japanski premijer Šinzo Abe
Japanski premijer Šinzo Abe

Ukoliko bi se Japan pridružio Sjedinjenim Državama i 10 drugih zemalja, Trans-pacifičko partnerstvo činilo bi 40 odsto svetske ekonomije.

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da njegova zemlja želi da učestvuje u razgovorima o stvaranju Trans-pacifičkog partnerstva kako bi podstakla svoju posustalu ekonomiju.

Inicijativu o formiranju zone slobodne trgovine u azijsko-pacifičkom regionu pokrenule su Sjedinjene Države, a japanska vlada procenjuje da bi učešće u njoj povećalo japanski bruto nacionalni proizvod za 0,7 odsto ili 31 milijardu dolara godišnje.

Abe je na današnjoj konferenciji za novinare u Tokiju rekao da japanska ekonomija ne može da bude jedina u regionu koje je okrenuta „sama sebi“. On je upozorio da je to poslednja šansa za Japan, koji će ako je propusti, biti prevazidjen od strane drugih zemalja.

Ukoliko bi se Japan, čija ekonomija je treća najveća na svetu, pridružio Sjedinjenim Državama i 10 drugih zemalja, Trans-pacifičko partnerstvo činilo bi 40 odsto svetske ekonomije.
XS
SM
MD
LG