Linkovi

Fukušima je bila ljudska greška


Dim iznad japanske nuklearne elektrane Fukušima izazvan topljenjem jezgra reaktora br. 3, 21. marta 2011.
Dim iznad japanske nuklearne elektrane Fukušima izazvan topljenjem jezgra reaktora br. 3, 21. marta 2011.

Parlamentarna komisija zaključila da vlada i operator nisu preduzeli mere koje bi sprečile katastrofu u nuklearki Fukušima

Japanska parlamentarna komisija donela je zaključak da je prošlogodišnja katastrofa u nuklearnoj elektrani Fukušima uzrokovana ljudskom greškom, dok su vlasti uprkos protivljenjima najavile prvi put od te krize da će jedna nuklearna elektrana ponovo početi da radi.

U izveštaju napisanom posle šestomesečne istrage okrivljuju se i vlada i operator elektrane - Tokijska elektroenergetska kompanija - da nisu predvideli i sprečili najgori nuklearni incident od katastrofe u Černobilu, u Ukrajini, 1986. godine.

Istražna komisija je ustanovila da su funkcioneri „namerno odlagali donošenje odluka“ koje bi zaštitile elektranu od snažnog zemljotresa i cunamija, u martu prošle godine.

U tom, do sada najoštrijem izveštaju, komisija kaže da se ta nesreća „ne može smatrati za prirodnu katastrofu“ i da su njene posledice „mogle da budu sprečene efikasnijim reagovanjem ljudi“.

U međuvremenu, jedna nuklearna elektrana u zapadnom Japanu počela je ponovo da proizvodi preko potrebnu struju prvi put otkada su, posle nesreće u Fukušimi, sve nuklearne elektrane u zemlji isključene iz pogona.

Generatori u reaktoru broj 3, nuklearne elektrane Ohi, ponovo su danas priključeni na mrežu uprkos negativnom raspoloženju javnosti prema ponovnoj upotrebi atomske energije. Japanska vlada tvrdi da je obnavljanje rada nuklearnih elektrana neophodno da bi se sprečile nestašice struje tokom letnjih meseci.
XS
SM
MD
LG