Linkovi

Ponovo curenje radioaktivne vode u Fukušimi


Kompanija koja upravlja japanskom nuklearnom elektranom Fukušima koja je oštećena u cunamiju, izvinila se zbog još jednog curenja radioaktivne vode.

Tokijska kompanija za električnu energiju TEPCO saopštila je da je oko 430 litara otrovne vode iscurelo, najverovatnije u okean kada su radnici prepunili jedan od rezervoara.

Kompanija je navela da je bila pod pritiskom da napuni rezervoar što je više moguće zbog ogromne količine padavina izazvanih nedavnim tajfunima. Rezervoar nije imao obeležen limit i sagrađen je na neravnom terenu. Rezervoar je jedan od oko hiljadu na brizinu sagrađenih struktura namenjenih za zadržavanje otrovne vode korišćene za hlađenje reaktora koji su oštećeni u zemljotresu i cunamiju 2011.

U avgustu, TEPCO je saopštio da je oko 300 tona radioaktivne vode iscurelo iz jednog od rezervoara od čega je veći deo otišao u okean. Kompanija je takođe priznala da se stotine tona zagađene vode pod zemljom sliva u okean svakoga dana.

Ti incidenti dovode u pitanje sposobnost pomenute kompanije da sprovede čišćenje. Oni su takođe pozvali japansku vladu da se uključi u dekontaminaciju objekta, proces koji bi mogao da traje decenijama.
XS
SM
MD
LG