Linkovi

Zatvorena poslednja dva reaktora u Fukušimi


Japanski premijer Šinzo Abe obilazi Fukušimu, 19. septembar, 2013.

Najnoviji planovi za deaktiviranje znače da će svih šest reaktora u nuklearnoj elektrani biti ugašeni.

Japanski premijer Šinzo Abe izdao je naređenje da se deaktiviraju preostala dva oštećena reaktora u nuklearnoj elektrani Fukušima, koja je u martu 2011. pogođena snažim zemljotresom i cunamijem.

Abe je obučen u specijalno odelo za zaštitu od zračenja, obišao postrojenje u pratnji zvaničnika iz TEPCO-a, elektrodistribuciona kompanija koja je zadužena za nuklearno postrojenje, azatim na konferencijei za novinare rekao:

“Kako bismo se skoncentrisali na to kako da rešimo problem nastao posle ove katastrofe, pitali smo TEPCO da donese odluku o deaktiviranju reaktora 5 i 6, koja više ne rade”.

Najnoviji planovi za deaktiviranje znače da će svih šest reaktora u nuklearnoj elektrani biti ugašeni.

Japanski premijer je još rekao novinarima da će učiniti sve što može kako bi zaustavio glasine koje dovode u pitanje bezbednost Fukušime, dodajući da je od TEPCO-a takođe zatražio da reše problem curenja zagađene vode do marta 2014.

Ovo je bila prva poseta premijera Abea nuklearnom postrojenju još od decembra, neposredno pošto je preuzeo dužnost predsednika vlade.

U Fukušimi je posle zemljotresa i cunamija 2011. došlo do nekoliko havarija, a radioaktivna voda iz postrojenja i dalje curi u okean zbog čega je Južna Koreja zabranila uvoz ribe iz 8 oblasti koje su u neposrednoj blizini nuklearne elektrane.
XS
SM
MD
LG