Linkovi

Velike poplave u Japanu


Preplavljeni grad Joso

Obilne kiše u centralnom i severnom delu Japana izazvale su velike poplave, zbog čega su desetine hiljada ljudi bile primorane da se evakuišu

U toku je akcija spasavanja onih koji nisu na vreme uspeli da napuste svoje domove.

Najteže pogođen je grad Joso, oko 50 kilometara severoistočno od prestonice Tokija, gde se izlila reka Kinugava i preplavila obližnju zajednicu.

Bujica je odnela brojne kuće, dok su se građani popeli na krovove zgrada koje nisu bile uništene, da bi zatražili pomoć. Na televizijskim snimcima mogu da se vide mnogobrojne spasilačke operacije, dok vojni helikopteri prevoze ljude na bezbedna mesta.

Dopisnik Glasa Amerike Stiv Herman prenosi iz Tokija da još nije poznato koliko ima žrtava. “Dve osobe se vode kao nestale, ali uzimajući u obzir trenutno razaranje, veruje se da će broj žrtava biti mnogo veći”, navodi Herman.

U Japanu ove nedelje neprestano pada kiša, nakon prolaska tajfuna Etau. Meteorološka služba izdala je više upozorenja građanima da se pripreme za poplave i klizišta. Premijer Šinzo Abe poručio je danas da će se usredsrediti na najteže pogođena područja i pre svega voditi računa o bezbednosti ljudi.

XS
SM
MD
LG