Linkovi

Planovi novog japanskog premijera


Šinzo Abe
Šinzo Abe

Nakon ubedljive pobede Šinzo Abe obnovio obećanje da će vršiti pritisak na Japansku banku da ublaži monetarnu politiku

Pošto je poveo svoju konzervativnu stranku u ubedljivu pobedu, sledeći japanski premijer Šinzo Abe obnovio je svoje obećanje da će vršiti pritisak na Japansku banku da ublaži monetarnu politiku.

Govoreći danas na veoma posećenoj konferenciji za medije Abe je rekao da bi centralna banka trebalo da uzme u obzir rezultate izbora kada iduće nedelje bude diskutovala o svojoj politici. On je dodao da će, čim 26. decembra bude osnovao svoj kabinet, naložiti svojim ministrima da udvostruče inflacioni cilj centralne banke.

Tokom kampanje, uoči ubedljive pobede u nedelju, Abe se zalagao za veća ulaganja u javne radove i labaviju monetarnu politiku kako bi se nekada snažna japanska ekonomija izvukla iz četvrte recesije u proteklih 12 godina.

Abe je takođe obećao poboljšanje odnosa sa Pekingom ali i nepopustljiv stav u vezi sa grupom nenastanjenih ostrva u Istočnom Kineskom moru, koja su pod kontrolom Tokija, ali na koja polažu pravo i Kina i Tajvan.

Lider japanskih konzervativaca rekao je da je arhipelag Senkaku “davnašnja japanska teritorija”, misleći pritom na ostrva koja Kina naziva Diaoju.
XS
SM
MD
LG