Linkovi

Zaoštrava se spor Japana i Kine


Japanski premijer Šinzo Abe
Japanski premijer Šinzo Abe

Japanski premijer Šinzo Abe optužuje Kinu da preko svojih državnih škola podstiče antijapanska osećanja, što dalje pogoršava teritorijalne sporove dve zemlje

Uoči dolaska u Vašington, Abe je u intervjuu za list „Vašington post“ izjavio da Kina ima „duboko usađenu“ potrebu da se sukobljava sa Japanom i drugim komšijama. On kaže da Peking koristi sporne situacije da bi održao jaku podršku u zemlji i da razmimoilaženja zbog toga po svemu sudeći neće biti uskoro rešena.

Očekuje se da će japanski premijer na sutrašnjem sastanku sa predsednikom Obamom zatražiti vojnu saradnju sa Vašingtonom, kao pomoć za uzvraćanje na ono što se smatra opasnim kineskim teritorijalnim pretenzijama.

Japansko-kineski odnosi su na najnižem nivou posle niza godina, zbog sve oštrijeg sporenja oko grupe zabačenih ostrva u Istočnom kineskom moru, u blizini strateški važnih ribolovnih voda i potencijalnih rezervi nafte. Obe zemlje svojataju ta ostrva.

Šinzo Abe je izjavio „Postu“ da je američko prisustvo u Aziji „kritično“ za sprečavanje Kine da preduzme slične korake protiv drugih zemalja sa kojima se spori oko teritorijalnih voda. On je naglasio da je važno da Kina shvati da ne može da „menja pravila“ ili „uzima“ nečiju teritoriju pomoću „prinude ili uznemiravanja“.
XS
SM
MD
LG