Linkovi

Kineske aktivnosti pretnja za Japan


Sporna ostrva u Istočnim kineskom moru

Japan je saopštio da su agresivne kineske aktivnosti u Istočnom kineskom moru među najvećim pretnjama po bezbednost zemlje, dok premijer Šinzo Abe donosi niz kontroverznih mera za jačanje uloge japanske vojske.

Japansko ministarstvo odbrane je u godišnjem izveštaju oštro kritikovalo aktivnosti Pekinga na razvijanju podmorskih rezervi nafte i gasa u Istočnim kineskom moru, kao i sve snažnije vojno prisustvo blizu ostrva koje kontroliše Japan, a na koje pravo polaže i Kina.

U izveštaju se takođe odbacuju kineski potezi u Južnom kineskom moru, gde je Peking počeo da pravi nekoliko veštačkih ostrva, što je povećalo napetosti između Kine i više istočnoazijskih suseda.

U međuvremenu, donji dom japanskog parlamenta uvojio je predloge zakona kojima se ublažavaju ograničenja na japanske samodbrambene snage, nametnuta posleratnim Ustavom.

Zakonski predlozi između ostalog, dozvoljavaju japanskoj vojsci da brani prijateljske zemlje u slučaju napada. Kinesko ministarstvo inostranih poslova osudilo je usvajanje tog zakonodavstva, navodeći da dovodi u pitanje nastavak “isključivo odbrambene” politike Tokija.

O spornom zakonodavnom okviru, kojem se protive opozicioni poslanici i veći deo javnosti, sada bi trebalo da se izjasni gornji dom parlamenta.

XS
SM
MD
LG