Linkovi

Japan protiv izlaska Britanije iz EU


Japanski i britanski premijer, Šinzo Abe i Dejvid Kameron, tokom susreta u Londonu
Japanski i britanski premijer, Šinzo Abe i Dejvid Kameron, tokom susreta u Londonu

Japanski premijer Šinzo Abe upozorio je da bi izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao negativno da se odrazi na japansko ulaganje u tu zemlju.

Japanski premijer je posle sastanka sa britanskim kolegom Dejvidom Kameronom u Londonu, na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da bi u slučaju izlaska iz Evropske unije, Velika Britanija postala manje privlačna destinacija za japanske investitore.

Japan otvoreno želi da Britanija ostane unutar Evropske unije. Ostanak Britanije u jakoj EU je bolji za čitav svet. Želimo da Britanija i Evropa ostanu uticajni igrači na svetskoj sceni i da doprinose vladavini prava, miru i stabilnosti, uključujući i u Aziji”.

Abe je istakao da oko hiljadu japanskih kompanija posluje u Velikoj Britaniji i da zaošljava 140 hiljada ljudi dodavši da je većina tih kompanija bazirana u Britaniji “upravo zbog toga što je Velika Britanija prolaz ka EU”.

Britanski premijer je rekao da je njegova zemlja zaradila oko 55 milijardi dolara od japanskih investicija. Britanski građani će odlučiti da li će ostati deo 28-člane Evropske unije 23. juna, kada će glasati na referndumu koji je sazvao premijer Kameron.

Analitičari ističu da bi odlazak Britanije iz EU, poznat kao ‘bregzit’, izazvao nestabilnost stranih valuta i finansijskih tržišta, a da bi i budućnost britanske ekonomije bila dovedena u pitanje.

XS
SM
MD
LG