Linkovi

Janković najavio kandidaturu, očekuje pobedu na izborima


Saša Janković je u utorak i zvanično podneo ostavku na funkciju Zaštitnika građana i najavio da će se kandidovati na predstojećim izborima za predsednika Srbije.

Uz poruku da hoće da vrati smisao instituciji predsednika i da će biti garant da će ona biti u službi svih građana, a ne jednog čoveka, Saša Janković podneo je ostavku na funkciju Zaštitnika građana i potvrdio da želi da se kandiduje za predsednika Srbije.

Janković je novinarima u Pionirskom parku, sa zgradom Predsedništva Srbije u pozadini, rekao da na izborima očekuje pobedu i istakao da je do sada osam pokreta i stranaka podržalo njegovu kandidaturu:

"Sve institucije su nam potrebne, pre svega instotucija predsednika Republike, Zaštitnika građana, druge nezavisne institucije, potrebno nam je pravosuđe. Svako treba u ovoj državi da radi svoj posao po zakonu i po etičkim pravilima, da bi, ne samo Savamala, već i ostali slučajevi bili rešeni."

Janković je ocenio da za sada nema indicija da će postojati fer kampanja, a građanima je poručio da izađu na izbore i glasaju, jer će time vratiti sebi državu, pošto im je, kako je rekao, sada oteta. Doskorašnji ombudsman je rekao je i da mora da se zamisli vladavina u kojoj je on predsednik, a Vučić premijer:

"Ustav mora da reguliše rad naše države, institucije moraju da sarađuju zajedno. Problem je upravo to što predsednik Vlade Aleksandar Vučić poništava sve ostale institucije i bilo bi potpuno pogrešno da ja sednem na mesto predsednika Republike, pa da ja poništavam instituciju predsednika Vlade. Ukoliko budem, a verujem da hoću, predsednik Republike sve institucije će da rade svoj posao i da sarađuju međusobno."

Dok je obavljao funkciju Zaštitnika građana, Janković je rekao da je najponosniji na to da je rešeno hiljade i hiljade slučajeva, koji su vratili građanima poverenje da njihova država može da funkcioniše kako treba. Pokazali smo da u Srbiji mogu da se grade institucije, a ne da se ruše, naglasio je Janković.

XS
SM
MD
LG