Linkovi

"Skajfol" otkriva Bondove unutrašnje demone


Pedeset godina posle prvog filma o Džejmu Bondu – Doktor No – tajni agent 007 ponovo je u akciji u filmu “Skajfol”.

Pedeset godina posle prvog filma o Džejmu Bondu – Doktor No – tajni agent 007 ponovo je u akciji u filmu “Skajfol”. Najnoviji film u serijalu režirao je ugledni filmski autor Sem Mendez, i, za razliku od ranijih filmova o Bondu, koji su se koncentrisali na akciju, otkriva i unutrašnje demone agenta 007.

Već 50 godina, serijal filmova o Bondu je prepoznatljiv po špijunovom načinu predstavljanja. Medjutim, tradicionalno ugladjeni, hladnokrvni špijun u elegantnom smokingu i sa martinijem u ruci evoluirao je u grubljeg Bonda, i dalje mišićavog ali više izmučenog.

Skajfol počinje tako što Tajna služba njenog visočanstva pravi grešku u operaciji u Istanbulu. I tako, Bond umire. No, da li zaista umire?

Bond se vraća u akciju, a terorizam ovog puta udara u njegovu teritoriju. M – šefica spoljne obaveštajne službe, koju glumi Džudi Denč, saznaje da je ona meta, a terorista je Silva, bivši agent koji sa njom ima neraščišćene račune.

Dobitnik Oskara Havijer Bardem glumi Silvu, koji nije tipičan Bondov protivnik. Bardem je govorio za Glas Amerike o Mendezovom filmu.

“Smer kojim se pošlo je da se stvore karakteri koji su pristupačniji publici, u emotivnom smislu. U filmu ima sjajnih scena jer Sem voli da se u njegovim filmovima odvijaju scene u kojima se okuplja više junaka, i on im daje vreme da prodju kroz odredjeni proces.”

Danijel Krejg, Berenis Marlo i Sem Mendez na premijeri "Skajfol" u Berlinu.
Danijel Krejg, Berenis Marlo i Sem Mendez na premijeri "Skajfol" u Berlinu.
Film je takodje vizuelni spektakl, posebno imajući u vidu pedesetu godišnjicu serijala.

“Nadamo se da će se to dopasti ljudima, da će imati na umu da je ovo iznad svega film o Bondu.”

Za razliku od ranijih filmova, u Skajfol se Bond manje oslanja na tehnološke inovacije, ali savremena tehnologija ipak pokreće film.

Terorizam I tajni rat prelaze u sajber prostor a ekspert za tehnologiju i kompjuterski haker službe MI6 izgleda kao genijalni srednjoškolac iz vašeg komšiluka.

Kao i kod ranijih filmova o Bondu, ni ovom ne nedostaje seksepila. Francusko-kambodžanska glumica Berenis Merlo tumači ulogu Severin, tipične Bondove devojke.

“Uvek sam osećala vezu sa Bondovim svetom, sa muzikom, koja je tako moćna, a lokacije I scenografija su bili neverovatni.”

Naomi Heris glumi agenta MI6 – Iv – dinamičniji ženski lik.

“To je film mnogo više u duhu sadašnjosti, ona je žena koja je ravnopravniji partner Bondu, na terenu je sa njim.”

Skajfol zauzima moderniji pristup Bondu, ali je film ujedno omaž tradiciji. Tako vidimo kako agent 007 vozi svoj legendarni Aston-Martin i I dalje ulazi u dobre, fizičke okršaje sa tradicionalnom Bondovom neustrašivošću.
XS
SM
MD
LG