Linkovi

Jagland u Podgorici


Potpredsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić u razgovoru sa generalnim sekretarom Savjeta Evrope Torbjornom Jaglandom (Autor: Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore)
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić u razgovoru sa generalnim sekretarom Savjeta Evrope Torbjornom Jaglandom (Autor: Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore)

Generalni sekretar Savjeta Evrope potpisao sa potpredsednikom vlade Crne Gore Duškom Markovićem Protokol 15, uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda

Crna Gora dosljedno ispunjava preporuke Savjeta Evrope i sprovodi presude Evropskog suda za ljudska prava, čak i ako je rezultat nepovoljan za državu, saopštili su potpredsjednik crnogorske Vlade Duško Marković, i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland koji su se sastali u Podgorici

Marković i Jagland potpisali su danas Protokol 15 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Prema riječima Markovića, crnogorska Vlada dosljedno stvara uslove za izvršavanje presuda Evropskog suda za ljudska prava. Jagland je kazao da SE može da pomogne Crnoj Gori u smislu uspostavljanja funkcionalnog sistema pravosuđa.

‘Smatramo da je to od ključne važnosti u borbi protiv korupcije i pranja novca. Nijedna zemlja koja je bila kandidat za pristupanje Evropskoj uniji, nije postala članica Unije prije nego je ispunila razne standarde, uključujući standarde koje propisuje SE’, rekao je on.

Upitan kakvi su izgledi da će Parlamentarna skupština SE ukinuti monitoring nad Crnom Gorom, s obzirom na to da će poglavlja 23 i 24 uskoro biti otvorena, Jagland je naveo da je na PSSE da o tome odluči.

Jagland je naveo da je danas potpisana Konvencija od značaja za reforme koje se sprovode u SE, jer će omogućiti da Sud djeluje efikasnije i djelotvornije. On smatra da Crna Gora ostvaruje dobar bilans rezultata i ima jako dobru reputaciju u pogledu tretmana manjina, naročito što se tiče tretmana romske i LGBT populacije.

Jagland je naglasio ulogu koju SE može imati u procesu pristupanja EU.

‘Na polju reforme pravosuđa, naročito u oblasti borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, pranja novca i slično, možemo da vam pružimo veliku podršku i u tom domenu možemo odigrati važnu ulogu’’, kazao je on.

Marković je ocijenio da je Crna Gora, potpisivanjem Protokola 15, potvrdila svoju opredijeljenost i praksu za primjenu unapređenja konvencijskog sistema.

Prema njegovim riječima, Crna Gora dosljedno ispunjava sve preporuke SE.

‘Mi smo u ovoj fazi ispunili ključne ili hitne preporuke odgovarajućeg komiteta. Crna Gora je država koja, ne samo štiti, već unapređuje ljudska prava i bićemo u tom smislu i dalje pouzdan partner’, poručio je Marković.

On je dodao da država Crna Gora ne može dozvoliti da pokušaj ostvarivanja nečijeg pojedinačnog ili grupnog prava ugrožava nacionalne interese ili prava drugih, i poručio da se zakon mora poštovati, čak i ako njegove odredbe nijesu najbolje.

Vlada je, na sjednici održanoj u četvrtak, zadužila Markovića da formira radnu grupu koja bi zaštila državnu imovinu i interese od ugrožavanja ‘manjeg broja najčešće politički motivisanih demonstranata’.
XS
SM
MD
LG