Linkovi

Izvlačenje zlata iz starih mobilnih telefona


Otpornost na rđanje i fantastična električna provodljivost, zlato čini veoma korisnim u elektronskoj industriji, posebno za mobilne telefone. Kako broj pokvarenih električnih uređaja raste, proizvođači traže načine da dođu do tog dragocenog metala. Britanski naučnici kažu da su otkrili jedan ekološki metod za razdvajanje zlata od drugih metala.

Stari i pokvareni mobilni telefoni smatraju se otpadom, ali u njima ima novca. Na zvaničnom blogu jedne od najvećih američkih elektronskih kompanija, Del piše da jedna tona pametnih telefona sadrži oko 300 grama zlata, koje vredi više od 12 hiljada dolara.

“Oko sedam odsto zlata koje se trenutno koristi na svetu nalazi se u bačenoj elektronici”, ističe Džejson Lav sa Univerziteta Edinburga.

Način na koji se zlato vadi iz elektronskog otpada je opasan i zahteva mnogo posla. Metalni delovi moraju ručno da se odvoje od drugih materijala i da se rastvore u otrovnim hemikalijama, kao npr. u cijanidu. Kada se zlato izoluje, rastvor na bazi cijanida često završi u lokalnim potocima ili rekama.

Naučnici na Univerzitetu u Edinburgu tvrde da su pronašli novo hemijsko jedinjenje koje bezbedno i efikasno razdvaja zlato od drugih metala u rastvoru.

“Naše fino belo jedinjenje se rastvorilo u tom razređivaču i onda smo pomešali taj organski rastvor sa metalima koji se rastvaraju u vodi ili kiselini. Kada ih pomešate, dobijete dva sloja. Onda ih dobro promućkate i zapravo se izdvoji zlato koji ste rastvorili u toj mešavini metala iz mobilnog telefona, i ono ode u ovaj sloj”.

Lav objašnjava da ovaj, novi proces ne koristi toksične hemikalije kao i da druga slična jedinjenja mogu da se razviju za izolovanje različitih metala.

Istraživači sada razmatraju kako bi ova nova tehnologija mogla da se iskoristi u industrijske svrhe.

XS
SM
MD
LG