Linkovi

Izvestioci PS SE: Neprihvatljivo bilo kakvo nasilje; NVO-i traže smenu Rebića


Policajac izbacuje patronu sa suzavcem tokom demonstracija u Beogradu, Srbija, 10 juča 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica)
Policajac izbacuje patronu sa suzavcem tokom demonstracija u Beogradu, Srbija, 10 juča 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica)

STRAZBUR – Izvestioci Parlamentarne skuopštine Saveta Evrope za Srbiju, Ijan-Lidel Grejndžer i Pjero Fasino, izrazili su veliku zabrinutost povodom najnovijih demonstracija u Srbiji i prošlonedeljnih brutalnih sukoba sa policijom, nakon što su najavljene nova ograničenja kretanja u borbi protiv epidemije koronavirusa.

"Bilo kakav nivo nasilja na tom nivou u demokratiji je neprihvatljiv. Pozivamo vlasti da detaljno istraže nasilne incidente koji su se dogodili u Srbiji i pozivamo sve strane da pokažu suzdržanost", rekli su oni, prenosi portal Juropien vestern Balkans (EWB).

Koizvestioci su rekli da veruju da da bi novoizabrani parlament trebalo da u potpunosti iskoristi svoju nadzornu funkciju, u konsultacijama sa svim relevantnim akterima – uključujući vanparlamentarne političke stranke i nezavisna tela – i da se izvuče pouke iz upravljanja krizom i dešavanja koja su usledila nakon parlamentarnih izbora 21. juna i 1. jula.

Policijska brutalnost na protestima u Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

"Vladajuća stranka, koja sada ima ogromnu većinu u parlamentu, ima posebnu odgovornost da pronađe mirne i inkluzivne načine za prevazilaženje ovih izazova. Ključno će biti dobro upravljanje, transparentnost, odgovornost i potpuno poštovanje osnovnih prava i standarda Saveta Evrope. Mi ćemo i dalje pomno pratiti situaciju u okviru procedura monitoringa", zaključuje se u saopštenju.

CRTA i A11 traže od ombudsmana da inicira smenu direktora policije

A11 - Inicijativa za ekonomska i socijlana prava i Crta zajednički su podneli inicijativu Zaštitniku građana da uputi javnu preporuku za razrešenje direktora policije Vladimira Rebića, zbog odgovornosti koju njegova funkcija podrazumeva za nezakonitu i neosnovanu upotrebu sile policijskih službenika prema građanima koji su učestvovali na protestima.

"Više desetina slučajeva policijskog zlostavljanja zabeleženih u nekoliko dana ne mogu se objasniti kao 'pojedinačni slučajevi', već kao nezakonita i neosnovana upotreba sile koja je poprimila oblike neljudskog i ponižavajućeg postupanja, pa čak i mučenja", kaže se u saopštenju.

Podseća se da Rebić ni u jednom javnom nastupu "nije osudio ponašanje policijskih službenika", niti je "jasno rekao da li je iniciran ijedan postupak utvrđivanja odgovornosti policijskih službenika koji su neposredno zlostavljali građane, kao i njihovih starešina odgovornih za zakonitost rada policije i zaduženih da podređene disciplinski gone, a slučajeve zlostavljanja prijave nadležnom tužilaštvu".

Takođe, dve nevladine organizacije podsećaju da su prilikom poseta Srbiji za vreme mandata direktora policije Rebića, predstavnici Komiteta za prevenciju mučenja i neljudskog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja 2017. godine i specijalni izvestilac za torturu Nils Melzer 2018. godine ustanovili na desetine slučajeva zlostavljanja u policiji koji nisu na adekvatan način istraženi i gde počinioci - policijski službenici, nisu kažnjeni.

"Tada je konstatovano da je praksa koja počiva na mučenju i drugim oblicima zlostavljanja 'prihvaćena praksa u sadašnjoj policijskoj kulturi'", kaže se i naglašava da, s obzirom na apsolutnu zabranu mučenja i drugog surovog, nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja, a u cilju uspostavljanja kulture odgovornosti, "očekujemo da Zaštitnik građana iskoristi zakonsko pravo koje ima i uputi javnu preporuku za razrešenje direktora policije Vladimira Rebića".

XS
SM
MD
LG