Linkovi

Izveštaj o uništavanju ptica u Srbiji bitan za poglavlje 27


Mrtav čižak (Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica)
Mrtav čižak (Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica)

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica predstavilo je Izveštaj o nezakonitom ubijanju, trovanju, hvatanju, držanju i trgovini divljim pticama u periodu od 2000-2017. godine u kome navodi 1.849 dokumentovanih slučajeva u kojima je stradalo 220.886 divljih ptica.

Predsednik Duštva Milan Ružić kaže da izveštaj pruža realan uvid u napore koje udruženja građana ulažu u zaštitu prirode.

“Ovaj izveštaj pruža realan uvid u napore koje udruženja građana ulažu u zaštitu prirode budući da je čak 84% slučajeva stradanja ptica pronađeno od strane članova i volontera našeg Društva, a samo 16% slučajeva od strane državnih institucija,” navodi Ružić.

Zahvaljujući projektu „Civilno društvo i javnost zajedno za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ i finansijskoj podršci Švedske, Društvo je uspelo da slučajeve nezakonitog uništavanja divljih ptica u Srbiji pohrani u jednu bazu podataka čiji je rezultat ovaj Izveštaj.

Izveštaj za period od gotovo 18 godina obrađuje 840 slučajeva nezakonitog ubijanja vatrenim oružjem, 169 slučajeva trovanja, 252 slučaja nezakonitog hvatanja i 588 slučajeva nezakonitog držanja i trgovine divljim pticama, a Goran Sekuić iz Svetskog fonda za prirodu kaže da je to veliki korak jer konačno imamo statistiku koja u pravoj meri oslikava "u kom se to problemu nalaze ptice i priroda u Srbiji".

Osim rezultata istraživanja, u Izveštaju se nalaze i poglavlja o zaštiti ptica u zakonodavstvu Republike Srbije i preporuke za njihovu efikasniju zaštitu.

Izvršni direktor Beogradske otvorene škole Milorad Bjeletić upozorava na to da izveštaj pokazuje kako proces usaglašavanja domaćih propisa sa međunarodnim može da se izrodi u zloupotrebu, što je, primećuje, opasnost koja vreba u poglavlju 27 koje se bavi životnom sredinom.

"Zbog toga su ovakve statistike od velike važnosti za ceo proces pristupanja Srbije EU, jer bićemo upitani šta se to promenilo i ukoliko ne budemo imali tu zdravu i dobru statistiku onda ćemo u celom procesu tumarati kao guske u magli", kaže Bjeletić.

Izveštaj će narednih dana biti dostavljen ministarstvima za životnu sredinu i poljoprivredu, ustanovama za zaštitu prirode, inspekcijama, tužilaštvima, sudovima, policijskim upravama i udruženjima građana.

XS
SM
MD
LG