Linkovi

UN: Ima dokaza da je saudijski princ odgovoran za ubistvo Kašogija


Saudijski princ Mohamed bin Salman
Saudijski princ Mohamed bin Salman

Saudijski princ Mohamed bin Salman i drugi saudijski zvaničnici trebalo bi da budu predmet istrage o ubistvu novinara Džamala Kašogija jer postoje kredibilni dokazi da su odgovorni za ubistvo, saopštili su istražitelji UN.

Saudijska Arabija nije odgovorila na ove optužbe, ali je ranije redovno poricala umešanost u ubistvo Kašogija.

Saudijski novinar Džamal Kašogi
Saudijski novinar Džamal Kašogi

Specijalna istražiteljka UN za ljudska prava Agnes Kalamar, koja je sa timom pravnika i forenzičara bila u Turskoj, rekla je da "ima kredibilnih dokaza da su najviši saudijski zvaničnici odgovorni za ubistvo, uključujući saudijskog princa".

"Istraga je pokazala da ima dovoljno kredibilnih dokaza o odgovornosti saudijskog princa i to treba dalje istražiti", rekla je Kalamar.

Specijalna istražiteljka UN za ljudska prava pozvala je sve zemlje da reaguju i uhapse odgovorne za "međunarodni zločin".

Kalamar je rekla i da sankcije uvedene Saudijskoj Arabiji treba da budu proširene i na princa Mohameda bin Salmana i njegovu imovinu u inostranstvu - dok ne dokaže da nije umešan u zločin.

"Zaključak specijalne izvestiteljke je da je gospodin Kašogi bio žrtva namerne, unapred smišljene egzekucije, ubistva za koje je, po međunarodnom humanitarnom pravu, odgovorna Saudijska Arabija", navodi se u izveštaju UN.

Džamal Kašogi, kritičar saudijskog režima i kolumnista Vašington posta, poslednji put je viđen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 12. oktobra, kada je došao da pokupi papire za venčanje.

Tamo je ubijen, njegovo telo je raskomadano i uklonjeno iz konzulata, a ostaci nikada nisu pronađeni, saopštio je saudijski tužilac.

U izveštaju UN navedeni su razgovori unutar saudijskog konzulata u Istanbulu pre nego što je Kašogi ušao u zgradu, a čuje se kako jedan saudijski zvaničnik govori o tome kako će "raskomadati telo".

Saudijski javni tužilac je optužio 11 neimenovanih ljudi, uključujući i petoricu koji bi mogli da budu osuđeni na smrtnu kaznu zbog ubistva Kašogija. Kalmar, međutim, smatra da suđenje u Saudijskoj Arabiji treba zaustaviti zbog potencijalnih tajnih saslušanja i nepravične presude.

Američka CIA i pojedine zapadne zemlje smatraju da je princ naručio ubistvo Džamala Kašogija.

Turska takođe za ubistvo optužuje Rijad i pozdravlja istragu UN.

XS
SM
MD
LG