Linkovi

Izveštaj: Propisi protiv pranja novca izgovor vlastima za obračun sa kritičarima


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Agencija Rojters objavila je specijalni izveštaj u kome navodi da je grupa najbogatijih svetskih ekonomija G7, fomiranjem operativne grupe protiv pranja novca FATF (Financial Action Task Force), zapravo omogućila autoritarnim režimima da se obračunaju sa kritičarima.

Kao jedna od zemalja u kojoj se to dešava navedena je i Srbija, gde su nevladine organizacije i pojedinci bili predmet istrage Uprave za sprečavanje pranja novca, a tu istragu su mnoge međunarodne agencijeocenile kao pritisak režima na nezavisne organizacije i kritičare.

Rojters piše da je operativna radna grupa FATF formirana 1989. i da je najmanje u pet zemalja - Ugandi, Srbiji, Tanzaniji, Nigeriji i Indiji, koje su usvojile zakone u skladu sa FATF - uočeno da su ti isti propisi zloupotrebljeni protiv nezavisnih nevladinih organizacija, novinara i medija koji kritikuju režim.

Rojters podseća da FATF stavlja one države koje ne sarađuju na sivu ili crnu listu, na kojoj su sada samo Severna Koreja i Iran. Srbija je stavljena na sivu listu 2018, uz opasku da vlada mora da pooštri zakone kako bi se bolje pratile finansijski tokovi. Vlada je tako postupila i skinuta je sa sive liste FATF.

Međutim, u julu 2020. država upućuje zahtev bankama da omoguće uvid u privatne račune 50 nevladinih organizacija i pojedinaca koje su kritikovale autokratsku vladavinu predsednika Aleksandra Vučića.

MInistar finansija Siniša Mali je tada izjavio da je država samo radila svoj posao i da ne bi trebalo da bude problematičan uvid u finansijske podatke, ako organizacije "nemaju šta da kriju".

Godinu dana kasnije, nijedan postupak nije pokrenut protiv targetiranih pojedinaca i organizacija.

Direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović rekla je Rojtersu da veruje da je vlada koristila te podatke kako bi vodila negativnu kampanju protiv nevladinih organizacija. Navela je i primer poslanika SNS koji je u parlamentu targetirao nevladinu organizaciju, rekavši da sprema državni udar i da je finansirana iz inostranstva.

Banke su na upite NVO tada odgovorile da ne mogu da kažu koje su podatke dale vlastima, a portparoli Banke inteza, Erste banke i OTP banke nisu odgovorili na Rojtersov upit za komentar. Na upit nije odgovorila ni Kancelarija vlade za saradnju sa medijima.

Grupa FATF je saopštila da je upoznata za tvrdnjama da su njene preporuke zloupotrebljene, dodajući da prati kako vlade nadgledaju NVO preko radne grupe koja se bavi "nenamernim posledicama loše primenjenih" mera.

XS
SM
MD
LG