Linkovi

Izraelska policija ispitala premijera Netanjahua


Israelski premijer Benjamin Netanjahu na sastanku Likuda u Knesetu 2. januara 2017.
Israelski premijer Benjamin Netanjahu na sastanku Likuda u Knesetu 2. januara 2017.

Istražitelji odreda izraelske policije za finansijske malverzacije ušli su u dobro čuvanu rezidenciju premijera Benjamina Netanjahua, sprovodeći krivičnu istragu navoda o korupciji. Netanjahu je ispitivan tri sata zbog sumnje da je primao neprikladne poklone bogatih pristalica u Izraelu i inostranstvu.

Ukazujući na ozbiljnost slučaja, policija je navela da je premijer upozoren da sve što kaže može da se iskoristi kao dokaz protiv njega. Netanjahu, koji je godinama na čelu konzervatine desničarske stranke Likud, opisao je te tvrdnje kao “neosnovane”, a izraelske medije optužio da vode “lov na veštice.”

Detalji istrage nisu još poznati. Državni tužilac saopštio je da zbog prirode istrage koja je u toku ne želi da iznosi više detalja ali da će s vremena na vreme razmotriti objavljivanje novih informacija. On je dodao da je istraga počela pre tri meseca ali je posle jedne nove i značajne informacije podignuta na krivični nivo.

Izraelski mediji nastoje da sklope delove slagalice. Prema izveštajima, Netnjahu je navodno prihvatio poklone vredne desetine hiljada dolara od najmanje dvojice biznismena.

Druga istraga se odnosi na članove njegove porodice, na primer najstarijeg sina Jaira koji je, prema izveštajim, prihvatao poklone uključujući i besplatna putovanja od australijskog milijardera Džejmsa Pakera. Takođe je potvrđeno da je policija ispitala još jednog milijardera, američko-jevrejskog magnata u svetu kozmetika, Rona Lodera, u vezi sa ovim sluačjem.

XS
SM
MD
LG