Linkovi

Osamnaest meseci zatvora za izraelskog vojnika

  • Glas Amerike

Majka grli izraelskog vojnika Elora Azariu pre izricanja presude u Tel Avivu.

Vojni sud u Izraelu je danas osudio jednog izraelskog vojnika na 18 meseci zatvora zbog ubistva ranjenog palestinskog napadača prošle godine na Zapadnoj obali. Tužioci su tražili oštriju kaznu od tri do pet godina zatvora za Elora Azarija pošto je prošlog meseca proglašen krivim za ubistvo.

Ubistvo u gradu Hebronu je izašlo na videlo kada je na video snimku zabeleženo kako je Azari ubio 21 godišnjeg Abdela Fataha al Šarifa kad je već ležao na zemlji ranjen, nakon što je nožem ubo jednog izraelskog vojnika.

Vojni tužilac Nadav Vajsman je istakao da pravda mora da bude zadovoljena.

“Današnja presuda šalje važnu poruku svim vojnicima i komandantima kada su u pitanju vrednosti koje podržava vojska. Jasno nam je da ovo nije lak dan za optuženog i njegovu porodicu, ali pravda mora da bude zadovoljena i pravda je zadovoljena. Ovaj proces je morao da se desi uzevši u obzir okolnosti incidenta i smatramo da je okončanjem današnjeg procesa poslata važna poruka.”

Azarijevi branioci su izneli argument da je on verovao da je napadač, mada savladan, možda imao samoubilački eksplozivni pojas i da je predstavljao opasnost. Oni su najavili da će uložiti žalbu.

“Zašto ulažemo žalbu? Iz tog razloga što smo uvereni da je presuda za krivično delo ubistva daleko ozbiljnija od svake kazne kojom je Elor kažnjen", navodi Eli Kac, advokat odbrane.

Reakcije na ovaj slučaj su mešovite jer vojni funkcioneri kritikuju Azarijeve akcije dok ga mnogi u javnosti podržavaju.

XS
SM
MD
LG