Linkovi

Izrael u sporu sa Guterešom i Erdoganom zbog izjava o Hamasu


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš govori na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (Foto: AP/Seth Wenig)
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš govori na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (Foto: AP/Seth Wenig)

Izraelski zvaničnici u srijedu su oštro osudili izjavu generalnog sekretara Antonija Gutereša da se smrtonosni napad Hamasa na jugu Izraela "nije dogodio u vakuumu", ocijenjujući da se tim komentarom "opravdava terorizam". Izrael je takođe osudio izjavu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da Hamas nije teroristička organizacija.

Izraelski ministar inostranih poslova Eli Koen otkazao je planirani sastanak sa Guterešom dok je iz memorijalnog centra Jad Vašem, posvećenom žrtvama Holokausta, saopšteno da je Gutereš "pao na ispitu".

"Neću se sastati sa generalnim sekretarom UN. Nakon masakra 7. oktobra, nema prostora za izbalansirani pristup. Hamas se mora izbrisati sa lica zemlje", napisao je Koen na Eksu.

Izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan zatražio je Guterešovu ostavku i poručio da Izrael mora da preispita odnose sa svjetskom organizacijom.

"Odbićemo da izdamo vize predstavnicima UN. Već smo odbili da je damo podsekretaru za humanitarna pitanja Martinu Grifitsu. Vrijeme je da nauče lekciju", rekao je Erdan za vojni radio i optužio Gutereša da opravdava krvoproliće.

Izrael je i ranije optuživao Ujedinjene nacije za pristrasnost, zbog čega su odnosi napeti već duže vrijeme. Gutereš je u srijedu odbacio izraelske optužbe.

"Šokiran sam pogrešnim tumačenjem nekih od mojih izjava...kao da sam opravdao činove terora Hamasa. To nije tačno. Suprotno je tačno", rekao je Gutereš novinarima, ne pominjući Izrael po imenu.

Gutereš se u utorak obratio na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o ratu Izraela i Hamasa, koji je izbio nakon napada ekstremista 7. oktobra u kojem je poginulo najmanje 1.400 Izraelaca, a više od 220 osoba oteto. Sjedinjene Države smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

Izrael je posle napada bombardovao Gazu, u kojoj je poginulo 6.500 Palestinaca, među kojima više od 2.700 djece, prema podacima ministarstva zdravlja koje kontroliše Hamas.

Gutereš je rekao da "čvrsto osuđuje užasni i bez presedana čin terora koji je Hamas počinio u Izraelu".

"Ništa ne može da opravda ubijanje, povređivanje i otmicu civila ili lansiranje raketa na civilne mete", poručio je generalni sekretar UN.

Međutim, dodao je da je važno priznati da se "napadi Hamasa nisu dogodili u vakuumu", što je izazvalo burne reakcije u Izraelu.

“Palestinci su 56 godina podvrgavani represivnoj okupaciji. Gubili su zemlju zbog naselja i bili oprhvani nasiljem, sa ugušenom ekonomijom, raseljenim ljudima i uništenim domovima. Njihove nade za političko rešenje patnji su nestajale", naglasio je Gutereš.

U srijedu je pokušao da ublaži izjavu i na Eksu objavio poruku da "patnje Palestinaca ne mogu da opravdaju užasne napade Hamasa. Ovi užasni napadi ne mogu da opravdaju kolektivno kažnjavanje Palestinaca".

"Pokolj Jevreja koji je Hamas počinio 7. oktobra bio je genocidan u namjeri i nevjerovatno brutalan u načinu na koji je izveden", naveo je u saopštenju predsjednik Jad Vašema Dani Dajan.

Dodao je da se time testira iskrenost svjetskih lidera koji su došli u taj memorijalni centar i obećali: Nikada više.

"Oni koji pokušavaju da traže opravdanje, koji ne osuđuju počinioce i ne traže bezuslovno i hitno oslobađanje otetih - padaju na ispitu. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je pao na ispitu".

Oštre reakcije Izraela izazvala je i izjava turskog predsjednika koji je u srijedu rekao da Hamas nije teororistička organizacija već oslobodilačka grupa koja se bori da zaštiti palestinsku teritoriju.

Turska je osudila civilne žrtve u napadu Hamasa, ali i pozvala izraelske snage da budu uzdržane u odgovoru. Erdogan je osudio zapadne sile zbog podrške izraelskom bombardovanju Gaze i zatražio hitni prekid vatre.

"Počinioci masakra i razaranja u Gazi su oni koji pružaju neograničenu podršku Izraelu. Izraelski napadi na Gazu predstavljaju ubistvo i mentalnu bolesti", rekao je Erdogan.

Izrael je odbacio Erdoganovu izjavu o Hamasu, a portparol ministarstva inostranih poslova Lior Haiat je tu grupu nazvao "gnusnom terorističkom organizacijom".

"Čak ni pokušaj turskog predsjednika da brani terorističku organizaciju i njegovo podstrekivanje neće promijeniti užase koje je cijeli svijet vidio", poručio je Haiat na Eksu.

XS
SM
MD
LG