Linkovi

Izrael posreduje između Rusije i Ukrajine i prihvata izbeglice


Ruski predsednik Putin i premijer Izraela Naftali Benet sastali su se u Moskvi, 6-og marta 2022. (Foto: Reuters)
Ruski predsednik Putin i premijer Izraela Naftali Benet sastali su se u Moskvi, 6-og marta 2022. (Foto: Reuters)

Premijer Izraela Naftali Benet jedini je svetski lider od početka Ruske invazije na Ukrajinu koji je otputovao u Rusiju da se sastane sa predsednikom Vladimirom Putinom, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se ove nedelje zahvalio Benetu na posredovanju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio se premijeru Izreala na posredovanju u prekidu vatre u ruskom ratu protiv Ukrajine (Foto: AP)
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio se premijeru Izreala na posredovanju u prekidu vatre u ruskom ratu protiv Ukrajine (Foto: AP)

Benet je u poslednje vreme vodio veliki broj telefonskih razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u pokušaju da posreduje u prekidu vatre u ruskom ratu protiv Ukrajine.

Benet je uoči posete rekao da Izrael ima moralnu obavezu da uradi sve što može da posreduje i da pokušaj spasavanja ljudskih života opravdava kršenje jevrejskog verskog Sabata koji podrazumeva zabranu putovanja subotom.

"Važno je shvatiti da ako svetski lideri ne reaguju brzo, može biti mnogo gore. Govorim o neizmernom gubitku ljudskih života, potpunom uništenju Ukrajine, milionima izbeglica i kažem da još nije kasno. Odgovornost je glavnih svetskih lidera da brzo reaguju kako bi dve strane izašle sa bojnog polja i sele za pregovarački sto", naglasio je Benet.

Pojedini eksperti smatraju da je Izrael u dobroj poziciji da posreduje, dok drugi izraelski analitičari ukazuju da ruska vojna moć na Bliskom istoku ima veliku težinu u odnosu na strateške interese Izraela.

"Izrael trenutno zauzima jedinstveni prostor u kontekstu ovog sukoba imajući u vidu da mi i dalje, ukoliko nešto ne krene u drugom smeru, još uvek imamo ili održavamo korektne odnose i sa Ukrajinom i sa Rusijom i poštujemo integritet i jednih i drugih", smatra Džonatan Dekel-Čen sa Hebrejskog univerziteta.

Čak Frajlih, bivši zamenik izraelskog savetnika za nacionalnu bezbednost smatra da bi posrednik normalno trebalo da bude strana koja može da izvrši određen pritisak na obe pregovaračke strane i da ih natera da naprave neke ustupke.

Izrael svakako nema tu sposobnost i dodatno, Izrael je po mnogo čemu čak podložan ruskoj politici u regionu. Na primer, ako odluče da upotrebe svoje protivavionske sisteme S-400 koji su postavljeni u Siriji, oni mogu da isključe izraelske vazduhoplovne snage i naravno mogu da imaju veoma štetnu ulogu iz perspektive Izraela u nuklearnim pregovorima sa Iranom", dodaje Frajlih.

Ukrajinske izbeglice stižu u Izrael (Foto: AFP)
Ukrajinske izbeglice stižu u Izrael (Foto: AFP)

Izrael je već prihvatio hiljade jevrejskih imigranata iz Ukrajine i spreman je da prihvati čak 100 hiljada ljudi sa jevrejskim porodičnim poreklom.

Osim toga, ne-jevrejskim Ukrajincima koji su već bili u Izraelu pre početka rata, kojih ima oko 20.000, biće dozvoljeno da ostanu, a dodatnih pet hiljada će dobiti izbegličke vize za dolazak u Izrael.

XS
SM
MD
LG