Linkovi

Nastavak pregovora na Bliskom istoku


Jedno od izraelskih naselja na Zapadnoj obali

U Jerusalimu su večeras nastavljeni mirovni pregovori Izraelaca i Palestinaca, što je prvi značajniji pokušaj rešavanja velikog problema u poslednje tri godine

Predstavnici dve strane održali su preliminarne razgovore prošlog meseca u Vašingtonu i obavezali se da u narednih devet meseci razgovaraju o sudbini palestinskih izbeglica, izraelskim naseljima i granicama buduće plaestinske države. Američki državni sekretar Džon Keri kaže da obe strane razukmeju da postoji potreba za hitnim rešavanjem nekih stvari, pre svega pitanja granica i bezbednosti, a ponovio je i da Vašington smatra sva izraelska naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji - bespravnim.

Na početku blisko istočnih pregovora u Jerusalimu nezadovoljstvo vlada na obe strane. Izraelci protestuju zbog planova vlade da pusti na slobodu 104 palestinska zatvorenika, od kojih su 26 oslobođeni juče, kao izraelski gest dobre volje pred razgovore. S druge strane, Palestinci su gnevni zbog najnovijeg saopštenja Izraela da će nastaviti izgradnju novih stambenih jedinica na okupiranim teritorijama. Keri je izjaviio da se Sjedinjene Države protive svim naseljima, bez obzira na to kada su izgrađena, ali da to ne bi trebalo da poremeti mirovni proces.

„Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je bio sasvim iskren sa mnom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom da će najaviti dodatnu izgradnju naselja, koja će biti na mestima, koja ne remete mapu mira“.

Izraelci navode da grade na teritorijama za koje veruju da će, u okviru konačnog mirovnog sporazuma, biti dodeljene njima. Keri je istakao da je zato hitno da se postigne sporazum o granicama između Izraela i buduće palestinske države.

„Zato se ovi pregovori održavaju u periodu od devet meseci. Kako sam podvukao juče, svi shvatamo da je neophodno hitno početi diskusije o granicama i bezbednosti. Ako rešimo granice sa Izraelom, a to se može postići samo rešavanjem bezbednosnih pitanja, time rešavamo i svako eventualno pitanje o naseljima, jer tada znamo šta je u Izraelu, a šta nije“.

Visoki palestinski pregovarač Hana Ašravi optužila je Izrael da namerno potkopava mirovne pregovore.

Namerna i samovoljna sabotaža ovih pregovora ili bilo kakvih izgleda za istinski mir, utemeljena je u izraelskoj upornoj politici eskalacije aktivnosti na planu izgradnje i širenja naselja. Jasno je da Izrael ponovo manipuliše taj proces kako bi kreirao činjenice na terenu koje bi učinile pregovore kompletno irelevantnim, jer će preduprediti njihov ishod i diktirati jednostrani ishod, a to je veliki Izrael“.

Međutim, konzervativna članica izraelskog parlamenta Cipi Hoboteli kaže da izgradnja novih naselja nema nikave veze sa mirovnim pregovorima.

Otvaranje pregovora sa Palestincima nema nikakve veze sa činjenicom da moramo da gradimo ovde u Judeji i Samariji. To je naša obaveza i naše pravo“.

Samo nekoliko dana pred početak pregovora, Izrael je objavio planove za izgradnju više od 3.000 stambenih jedinica na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu, što su oblasti koje Palestinci žele za svoju buduću državu. Izgradnja takvih naselja je jedan od glavnih razloga za neuspeh poslednje runde mirovnih razgovora 2010. Istovremeno, Izraelci su gnevni na Palestince zbog čestih smrtonosnih napada na njih. Mnogi su protestovali zbog puštanja zatvorenika za koje veruju da će nastaviti napade na Izrael
XS
SM
MD
LG