Linkovi

Nazire se sporazum o prekidu vatre u Gazi - šta znamo do sada


ARHIVA - Palestinci u redu za hranu u Rafi, u Pojasu Gaze, 21. decembra 2023 (Foto: AP/Fatima Shbair)
ARHIVA - Palestinci u redu za hranu u Rafi, u Pojasu Gaze, 21. decembra 2023 (Foto: AP/Fatima Shbair)

Izrael i Hamas se polako približavaju sporazumu koji bi oslobodio neke od preostalih 130 talaca u Pojasu Gaze u zamenu za višenedeljnu pauzu u borbama u ratu koji je ušao u peti mesec.

Džo Bajden, predsednik Sjedinjenih Država, rekao je da bi sporazum o prekidu vatre mogao da stupi na snagu sledećeg ponedeljka, uoči početka muslimanskog svetog meseca Ramadana.

Sporazum bio doneo bar malo olakšanja očajnim ljudima u Gazi koji plaćaju veliku cenu u sukobu, kao i porodicama izraelskih talaca koji su zarobljeni u napadu Hamasa 7. oktobra.

Evo kako izgledaju osnovne tačke sporazuma koji se nazire.

Okvir sporazuma

Prema tvrdnjama visokog egipatskog zvaničnika, kada šestonedeljni sporazum stupi na snagu, Hamas bi mogao da oslobodi do 40 talaca, uglavnom žena civila, najmanje dvoje dece, kao i stare i bolesne. Zauzvrat, Izrael bi oslobodio najmanje 300 Palestinaca koji su u zatvorima, otkrio je zvaničnik.

Izrael bi takođe dozvolio raseljenim Palestincima da se vrate u određene delove na severu Pojasa Gaze. Ta oblast je bila prva meta izraelske kopnene ofanzive i pretrpela je veliku štetu i uništavanje, navodi zvaničnik iz Egipta, zemlje koja posreduje u pregovorima, zajedno sa SAD i Katarom.

Egipatski zvaničnik je naveo i da bi količina pomoći za Gazu tokom prekida vatre bila poveća na 300 do 500 kamiona dnevno, što je znatno više nego od početka rata.

Izrael bi omogućio isporuke u područja širom Gaze i izraelske odbrambene snage (IDF) će se uzdržati od napada na njih i na policiju koja prati konvoje, rekao je anonimni zvaničnik.

Tačke sporenja

Uprkos Bajdenovom optimizmu, obe strane negiraju da postoji bilo kakav konačni dogovor, čak i dok se pregovori nastavljaju u Kataru. I izraelski i Hamasovi zvaničnici umanjuju značaj napretka koji je postignut u pregovorima.

Izrael i Hamas su u prošlosti bili udaljeni u pogledu svojih uslova za dogovor, odugovlačeći pregovore za koje se činilo da uzimaju maha.

Izrael želi da sve pripadnice vojske budu uključene u prvu fazu oslobađanja talaca, rekao je izraelski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman zbog razgovora koji su u toku. Hamas na sve vojnike gleda kao na značajnije ”čipove” u pregovorima i verovatno će se usprotiviti ovom zahtevu. Egipatski zvaničnik je rekao da pripadnice vojske u ovom trenutku ostaju u Gazi, do posle prve runde oslobađanje talaca.

Egipatski zvaničnik je rekao da strane takođe razgovaraju o tome koliko bi Palestinaca dobilo dozvolu da se vrati u severnu Gazu, i da li da se ograniči njihov povratak na žene i muškarce starije od 50 godina.

U razgovorima se takođe utvrđuje iz kojih oblasti Gaze će Izrael povući trupe, rekao je egipatski zvaničnik. Dodao je da Izrael želi da se Hamas uzdrži od korišćenja onih oblasti iz kojih se povukao kao mesta odakle će izvoditi napade. Takođe želi da Hamas prestane da ispaljuje rakete na južni Izrael. Hamas je do sada odbacio oba zahteva, rekao je zvaničnik.

Sporazum u nastajanju ostavlja otvorena vrata za Izrael da dejstvuje u južnom pograničnom gradu Rafi, kada istekne. Više od polovine stanovništva Gaze pobeglo je u južni grad na egipatskoj granici. Izrael želi da uništi ono što kaže da je nekoliko bataljona Hamasa koji su tamo ostali.

O čemu ostaje da se pregovara?

Tokom privremenog prekida vatre, obe strane će pregovarati o produženju sporazuma za koji je egipatski zvaničnik rekao da će uključiti oslobađanje svih pripadnica vojske u zamenu za veći broj zatvorenih Palestinaca, uključujući i one koji služe duge kazne za smrtonosne napade.

Posle pripadnica vojske, Izrael će tražiti da oslobodi muške vojnike za koje će Hamas verovatno tražiti visoku cenu. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da neće pristati na dogovor po bilo kojoj ceni. Ali porodice talaca, čije su muke duboko potresle Izraelce, verovatno će pojačati pritisak ako drugi budu oslobođeni.

SAD se nadaju da će novi sporazum biti polazna osnova za implementaciju njihove vizije za posleratnu Gazu koja bi na kraju dovela do stvaranja palestinske države. Ona želi da Gazom upravlja obnovljena palestinska uprava, koja upravlja delom Zapadne obale pod izraelskom okupacijom. U ponedeljak je preduzela prvi korak koji bi mogao da započne reforme koje podržavaju SAD, raspuštanjem vlade samouprave.

Izrael želi da zadrži ukupnu bezbednosnu kontrolu u Pojasu Gaze i odbio je da mu svetske sile nameću državu na toj teritoriji.

XS
SM
MD
LG