Linkovi

Izraelski napad na teritoriji Sirije


Izraelski lovac F-16 leti iznad izraelskog grada Ašdoda
Izraelski lovac F-16 leti iznad izraelskog grada Ašdoda

Zapadni mediji prenose da Izrael verovatno nije povredio sirijski vazdušni prostor i da je meta bilo skladište oružja

Izraelski zvaničnici saopštili su da je Izrael izveo vazdušni napade čija je meta bila pošiljka sirijskih projektila za koju se veruje da je bila upućena Hezbolahu, ekstremističkoj grupi sa sedištem u Libanu.

Izraelski zvaničnici želeli su da ostanu anonimni, pošto vlada jevrejske države nije zvanično potvrdila da je do napada došlo.

Regionalni zvaničnici tvrde da meta napada nije bilo hemijsko oružje.

Zapadne novinske agencije prenose izjave američkih zvaničnika da nema naznaka da su izraeIski borbeni avioni povredili sirijski vazdušni prostor da bi izvršili napad, dodajući da se napad odigrao u četvrtak kasno uveče ili petak rano ujutro, i da je meta po svemu sudeći bilo skladište.

Sirijski zvaničnici izjavili su da nemaju podatke o bilo kakvom napadu.

Ako se potvrdi da je napada zaista bilo, to bi bio drugi napad Izraela na Siriju ove godine. Jevrejska država nedavno je objavila da je u januaru napala konvoj u Siriji za koji se verovalo da nosi oružje Hezbolahu.

Egzodus sunita


U međuvremenu, sirijski aktivisti kažu da su hiljade sunitskih muslimana napustile priobalni grad Banijas, zbog straja od napada vladinih snaga, posle navodno maskara u obližnjem selu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu procenjuje da je oko 4.000 sunita danas napustilo svoje domove, a njen zvaničnik Abdel Rahman izjavio je za Glas Amerike da vladine snage podstiču egzodus.
XS
SM
MD
LG