Linkovi

Ban Ki-Mun poziva na prekid vatre


Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun na vanrednoj sednici SB posvećenoj situaciji na Bliskom istoku.
Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun na vanrednoj sednici SB posvećenoj situaciji na Bliskom istoku.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun pozvao je na hitni prekid vatre u izraelskom sukobu sa ekstremistima Hamasa u Gazi ali nijedna od zaraćenih strana ne pokazuje nagoveštaje da je spremna da zaustavi napade.

Ban Ki-Mun je na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti istakao da Izrael i Hamas moraju da ispolje “maksimalnu uzdržanost” da bi se okončali sukobi.

Dok izraelski avioni neumorno napadaju stotine ciljeva Hamasa u Gazi već treći dan, izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je pred parlamentarnim odborom da prekid vatre “nije ni na dnevnom redu vlade.”

Hamas je nastavio da ispaljuje rakete na ključne izraelske gradove Tel Aviv I Jerusalim, iako je jevrejska država saopštila da je njen protivraketni sistem “Čelična kupola” presreo većinu palestinskih raketa.

U Izraelu nema prijavljenih žrtava dok palestinske vlasti navode da je u izraelskom napadu na Gazi ubijeno najmanje 85 pripadnika Hamasa ali I civila, uključujući žene I decu. Generalni sekretar UN izrazio je žaljenje zbog pogibije civila u Gazi.

Izraelska vojska navodi da je u današnjim vazdušnim udarima gadjala 320 Hamasovih meta, fokusirajući se na mrežu podzemnih tunela kao i lokacije za lansiranje raketa.

Palestinski predsednik Mahmud Abas optužio je Izrael za “genocid”, dok oblaci crnog dima i vatre prekrivaju nebo iznad Gaze.

Izraelski zvaničnici poručuju da će se vazdušni napadi nastaviti sve dok Hamas ispaljuje rakete na Tel Aviv i druge centre sa izraelskom populacijom. Sirene za uzbunu na vazdušne napade oglasile su se iako je izraelska raketna odbrana “Čelična kupola” presrela mnoge od palestinskih raketa. Izrael nije prijavio nikakve žrtve.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun obraća se danas Savetu bezbednosti na vanrednoj sednici posvećenoj situaciji na Bliskom istoku. Uoči sastanka on je rast nasilja nazvao “Jednim od ključnih iskušenja sa kojima se region suočio proteklih godina.” Dodao je da trenutna, sve gora situacija vodi ka spirali nasilja koja bi mogla da se otrgne kontroli, upozoravajući da Gaza, i ceo region, ne mogu da dozvole sebi novi rat.

U Pekingu, američki državni sekretar Džon Keri rekao je da će Sjedinjene Države “učiniti sve što je u njihovoj moći da doprinesu okončanju nasilja.”On je naveo da SAD podržavaju pravo Izraela da se brani od raketnih napada, te da Hamas “kontinuirano odbija da se odrekne nasilja.”

Nasilje u regionu je eskaliralo posle ubistva tri jevrejska studenta prošlog meseca kao i ubistva palestinskog tinejdžera u napadu za koji se pretpostavlja da je izvršen iz odmazde.

XS
SM
MD
LG