Linkovi

Izrael osujetio raketni napad


Raketa ispaljena sa poluostrva Sinaj eksplodirala je iznad Eilata, letovališta na Crvenom moru u blizini granice sa Egiptom.

Izrael je saopštio da je oborio raketu koju su ekstremisti ispalili sa egipatskog poluostvra Sinaj. Napad je izveden samo nekoliko sati nakon što su egipatske snage na tom području ubile 25 ekstremista.

Raketa ispaljena sa poluostrva Sinaj eksplodirala je iznad Eilata, ljetovališta na Crvenom moru u blizini granice sa Egiptom.

„Čuo sam čudan zvuk. Pogledao sam gore i vidio dvije rakete, a zatim su se oglasile sirene. Odjeknule su i dvije eksplozije“, kaže jedan od očevidaca.

Izraeska vojska saopštila je da je protiv-raketni sistem zemlje poznat kao Gvozdena kupola, prvi put uspješno presreo raketni napad na Eilat. Povrijeđenih nije bilo, a nije pričinjena ni materijalna šteta.

„Raspoređivanje protiv-raketnog sistema na tom području nije slučajnost. Na Sinaju su trenutno aktivni radikalni islamski teroristi koji napadaju egipatsku vojsku i policiju, ali istovremeno pokušavaju da napadnu i nas“, naglasio je izraelski ministar odbrane Moše Jalon.

Odogovornost za lansiranje rakete, u i-mejl poruci Asošijeted presu, preuzela je ekstremistička organizacija Ansar Jerusalim, navodeći da je riječ o odmazdi za prošlonedeljni prekogranični napad koji je, prema tvrdnjama ekstremista, izveo Izrael.

Relativno nepoznata grupa, inspirisana al-Kaidom, neprijateljski je raspoložena i prema Izraelu i Egiptu i odgovorna je za napad blizu Eilata, u kojem je prije dvije godine poginulo osam osoba.

Izraelska vojska presrela je raketu sa Sinaja nekoliko sati nakon što je egipatska vojska saopštila da je tu tom području ubila 25 ekstremista i uništila skladište oružja. Uprkos tim akcijama, Izrael će se i dalje suočavati sa brojnim rizicima, smatra penzionisani egipatski general Talat Mosalem.

“Uvijek će postojati mogućnost da neka od raketa probije protiv-raketni sistem. To se dogodilo i tokom najnovijih sukoba Izraelaca i Palestinaca.”

Bezbjednosna situacija na Sinaju pogoršala se nakon svrgavanja s vlasti Hosnija Mubaraka 2011. Prošlomjesečno svrgavanje njegovog nasljednika, Mohameda Morsija, podstaklo je novi talas nasilja.
XS
SM
MD
LG