Linkovi

Izmene Krivičnog zakonika Srbije smetnja za put ka EU


Arhiva - Sednia Skupštine Srbije

Direktor za Evropu organizacije Branioci ljudskih prava (Civil rights Defenders) Goran Miletić kazao je u ponedeljak da očekuje reakcije Saveta Evrope povodom usvojenih izmena i dopuna Krivičnog zakona, u javnosti poznatijeg kao "Tijanin zakon" kojima se uvodi doživotna robija za najteža krivična dela.

Miletić je novinarima na Danima prava jugoistočne Evrope u Beogradu rekao da ukoliko ne reaguje ni Ustavni sud Srbije, da očekuje da će onda reagovati Evropski sud za ljudska prava.

"Onaj deo oko nade za osuđenike - šta god mislili individualno i emotivno - kada nekom uskratite nadu to predstavlja kršenje člana 3. Evorpske konvecije o ljudskim pravima", rekao je Miletić i dodao da je taj sud već protumačio situacije slične navedenoj.

Miletić je rekao da strahuje da će Srbija, "kada to stigne do Evropskog suda za ljudska prava, morati da izmeni taj član Zakona".

"To je moje shvatanje koliko vidim prema onome što postoji kao praksa. Postoji mogućnost i da Evropski sud promeni u nekim slučajevima praksu, ali ja ne vidim nikakve nove razloge u slučaju Srbije", ocenio je Miletić.

Neka rešenja predviđenih izmenama Krivičnog zakonika, koje su usvojene u parlamentu 21. maja, predstavljati smetnju na putu Srbije ka EU, saopštio je u ponedeljak i Upravni odbor Advokatske komore Vojvodine (AKV).

Advokatska komora je saopštila da je zabrinuta što tim izmenama "nije prethodila temeljna, stručna i javna rasprava".

Upravni odbor Komore osudio je "neprimerene izjave u skupštinskoj debati pojedinih visokih predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti".

"Oni su kritičare takvih rešenja, i poimenično i generalno, zbog izraženih stručnih mišljenja izlagali klevetama i porugama, optužujući ih da rade protiv interesa države", stoji u saopštenju povodom napada predstavnika vladajuće SNS kojima je u parlamentu bio izložen sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG