Linkovi

Izložbom "Tolerancija" otvorena Nedelja ponosa u Beogradu


Arhiva - Učesnici beogradskoj Prajda nose zastavu duginih boja, u Begradu, 18. septembra 2016.
Arhiva - Učesnici beogradskoj Prajda nose zastavu duginih boja, u Begradu, 18. septembra 2016.

Nedelja ponosa u Beogradu pod nazivom "Beograd prajd 2017", otvorena je izložbom "Tolerancija" na Kalemegdanu uz prisustvo američkog ambasadora Kajla Skata, kao i vršioca dužnosti stalnog predstavnika Ujedinjenih nacija u Srbiji Mišel Sen Lo.

Sen Lo je naveo da mu je zadovoljstvo što vidi bogat program Nedelje ponosa ove godine i što je puno tema, koje su od ključne važnosti za celokupnu LGBT populaciju, obuhvaćeno i obrađeno.

"Ideja Prajda se ove godine ne dovodi u pitanje i ima široku podršku glavnih aktera u Vladi, civilnom društvu i međunarodnoj zajednici. To je bila i ostala proslava diverziteta, jednakosti i ljudskih prava za sve," naveo je Sen Lo.

Goran Miletić iz organizacije Prajda, primetio da se neke stvari kreću na bolje, ali da se Prajd i dalje organizuje jer gotovo četvrtina pripadnika LGBT zajednice kaže da su bili žrtve fizičkog napada ili zlostavljanja, a 72 odsto kaže da je bilo žrtva vređanja ili maltretiranja u smislu verbalnog nasilja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) najavilo je da neće izlaziti u javnost sa bezbednosnim procenama u vezi sa najavljenom Paradom ponosa.
"Srbija je otvoreno i tolerantno društvo, koje poštuje različitosti i to tako treba da bude i ubuduće," rekla je državni sekretar MUP-a Biljana Popović Ivković.

Ona je rekla da priželjkuje da dođe vreme da više niko ne postavi pitanje policijske zaštite i bezbednosnih procena, ali i naglasila je da je policija uvek spremna za sve događaje koje obezbeđuje.

Miletić naglašava da je vidljivost LGBT zajednice bila i ostala ključni korak u borbi te populacije da bi se uopšte bilo koji problem rešio.

"Kada smo otvorili Prajd info centar 29. avgusta bili smo skeptični da li će se nešto desiti i da i će biti napada. Do danas za 14 dana, više od 900 ljudi je došlo u Prajd info centar i nismo imali nijedan problem tamo - to je možda znak da se stvari menjaju," naveo je Miletić.

U Srbiji se diskriminacija, mržnja i nasilje prema LGBT osobama ne tolerišu, a partnerstvo policije i LGBT zajednice dopinelo je da se bezbednost i poštovanje ljudskih prava te populacije unapređuju iz godine u godinu, poručila je državna sekretarka Popović Ivković.

On kaže da je Srbija danas, u odnosu na neka prethodna vremena, daleko otvorenija prema LGBT zajednici.

U okviru projekta "Zajedno za unapređenje položaja LGBT osoba u Srbiji", koji sprovodi Udruženje građana Labris, u sedam gradova u Srbiji formirane su lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama, a u tim telima predstavnike ima i MUP.

Nedelja ponosa ove godine će trajati do nedelje 17. septembra.

XS
SM
MD
LG