Linkovi

Zastava - tema izložbe "Zvezde i linije"


Dok su nostalgija i patriotizam zajednički imenitelj izložbe, posetilac Stiven Šor ukazuje da su na izložbi zastupljeni i neki mračniji momenti američke istorije.

Tema nove izložbe, postavljene u Zenit galeriji, u prostorijama privredne komore u Vašingtonu je odavanje počasti američkoj zastavi. Na otvaranju izložbe posvećene istorijskom simbolu demokratije bila je novinarka Glasa Amerike Džuli Tabo.

Slike... drvene skulpture... neonsko svetlo... Izložba, “Zvezde i linije: Američka zastava i savremena umetnost” obuhvata raznovrsnu zbirku umetničkih dela, koje su stvarali umetnici iz svih krajeva zemlje koristeći različite medije.

Postavku izložbe je organizovala Mardžeri Goldberg iz galerije Zenit .

“Veoma mi se dopada rad Gevina Suelsa, jer je jedinstven. Trodimenzionalna kombinacija različitih medija. I realistični radovi Marka Dejlija i Skota Rejstona su izvanredni. Onda imamo i neobičan rad Anite Kunc, Mona Lizu sa američkom zastavom, šaljiv Kita Norvala… tako da, svaki od ovih radova je na svoj način poseban.”

Za umetnicu Loru Tejlor, veterana američke vojske, tema izložbe je lične prirode.

“Zato što sam dugo radila sa različitim veteranima i za mene i za moju misju je veoma važno da budem u mogućnosti da im na neki način vratim ono što su oni učinili za mene".

Umetnica Ketrin Ovens takođe je inspirisana ličnim iskustvom.

“Moje komšije Sem i njegova supruga Nikol borili su se u Iraku. On je i veteran iz Avganistana. Pitala sam ga da mi za moj umetnički projekat da svoje vojničke čizme, i pristao je. Kada je došao da vidi kako napredujem, prešao je rukom preko čizama, pogledao me i rekao: ‘Ketrin, ovo je potpuno isti osećaj kao kada sam u Iraku rukom prelazio preko čizama, koje u bile prekrivene sitnim peskom...’ I dan danas se naježim kada pričam o tome..”

I dok su nostalgija i patriotizam zajednički imenitelj izložbe, posetilac Stiven Šor ukazuje da su na izložbi zastupljeni i neki mračniji momenti američke istorije.

“To je vrlo delikatan balans isticanja onoga što je najbolje u Americi…. Američki ideali, ali s druge strane umetnici bi trebalo slobodno da prikažu i vremena kada su ti ideali podbacili".

Predsednik Privredne komore, Heri Vingo je zadovoljan.

“Uvek kada vidim američku zastavu, naježim se i nema ničega što bi me učinilo srećnijim i ponosnijim od ove izložbe, sa temom američke zastave koju smo otvorili u našoj Komori u DC-ju”.

XS
SM
MD
LG