Linkovi

Izborna trka u SAD: Svi u Ohaju


Američki predsednički kandidati, demokrata Hilari Klinton i republikanac Donald Tramp krenuli su danas u Ohajo, državu na srednjem zapadu koja će biti jedna od odlučujućih na predstojećim izborima. Oba kandidata obraćaju se radničkim porodicama dok se u Americi obeležava Dan rada.

Koliko će glasovi Ohaja biti važni na izborima 8. novembra postalo je jasno kada su avioni oba kandidata i njihovih potpredsedničkih kandidata, prošli jedni pored drugih u Klivlendu, jednom od najvećih gradova u toj državi. Klinton ima malu prednost u odnosu na Trampa prema poslednjim istraživanjima u toj državi, gde u brojnim fabrikama rade na hiljade Amerikanaca.

“Interesantno je da su svi avioni na istoj pisti”, rekao je demokratski potpredsednički kandidat Tim Kejni i dodao, “to vam samo pokazuje koliko je Ohajo važan. Provešćemo dosta vremena ovde”.

Bivša državna sekretarka Klinton i Kejn pridružiće se sindikalnim liderima i radnicima na festivalu povodom Dana rada. Bina sa koje će se obratiti u centru Klivlenda ukrašena je bojama zastave.

Milijarder Tramp, koji prvi put vodi kampanju za neku političku poziciju, moraće da osvoji Ohajo kako bi dobio predsedničke izbore. Ni jedan republikanac u istoriji zemlje nije postao predsednik bez pobede u Ohaju.

Tramp i njegov potpredsednički kandidat, guverner Indijane Majk Pens sastali su se sa preko deset aktivnih i penzionisanih članova sindikata, uključujući vozače, radnike u čeličanama, vodoinstalatere, policajce i vatrogasce, sa porukom da poslovi u proizvodnji u Sjedinjenim Državama “odlaze dodjavola”.

Tramp je okrivio aktuelnog predsednika Obamu što je američkim korporacijama dozvolio da premeste poslove u Meksiko, a zatim kritikovao Transpacifičko partnerstvo sa 12 zemalja, koji su sastavili Obamini pregovarači. Klinton se takođe protivi sklapanju tog dogovora.

Tramp je kasnije nastavio kampanju na jednom sajmu u gradu Jangstaun, dok je Klinton na putu u Hempton u državi Ilinois gde će pristutvovali još jednom događaju provodom Dana rada. Klinton u Ilinoisu ima znatnu prednost nad Trampom.

XS
SM
MD
LG