Linkovi

Izbori u Severnoj Karolini test za republikance i Trampa


Demokratski kandidat Den Mekridi sa ćerkom ispred glasačkom mesta, Šarlot, Severna Karolina, 10. septembar 2019.
Demokratski kandidat Den Mekridi sa ćerkom ispred glasačkom mesta, Šarlot, Severna Karolina, 10. septembar 2019.

U američkoj saveznoj državi Severnoj Karolini u utorak se održavaju jedni od najskupljih izbora za američki Kongres, a obe stranke pomno prate da li će Republikanska stranka predsednika Donalda Trampa zadržati mesto u Predstavničkom domu, koje popunjava poslednjih više decenija.

Demokrate se nadaju da će ipak uspeti da pobede u 9. distriktu, koji u Kongresu zastupaju republikanci još od 1960-tih godina, s obzirom na to ankete pokazuju izjednačenu trku između demokrate Dena Mekridija i republikanca Dena Bišopa.

Specijalni izbori u tom distriktu, u kojem je Tramp pobijedio 2016. godine sa 12 odsto razlike, sazvani su nakon što su zbog zloupotreba poništeni rezultati prošlogodišnjih izbora, na kojima je Mekridi tesno izgubio od tadašnjeg republikanskog kandidata Marka Harisa.

I predsednik Tramp i potpredsednik Majk Pens su u ponedeljak posetili Severnu Karolinu, čije su birače pozvali da podrže Bišopa, 55-godišnjeg državnog senatora koji podržava Trampovu politiku.

"Imate demokratu Dena Mekridija koji želi otvorene granice, gradove utočišta i koji neće štititi drugi amandman (ustavno pravo na nošenje oružja)", rekao je Tramp na skupu u gradu Fejetvil.

Pobeda republikanskog kandidata poboljšala bi šanse Republikanske stranke da na izborima 2020. godine, povrati kontrolu nad Predstavničkim domom, u kojem većinu imaju demokrate.

Pobeda demokratskog kandidata bi pak ulila novu nadu Demokratskoj stranci da će na izborima za Kongres i predsednika naredne godine, uspeti da pridobije veći broj Trampovih birača.

Izbori u Severnoj Karolini su drugi najskuplji u istoriji za mesto u Predstavničkom domu. Prema podacima Centra za odgovornu politiku, na politički marketing je potrošeno više od 10,7 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG