Linkovi

Izbori u Keniji - Kenijata vodi, Odinga osporava rezultate


Opozicioni lider i predsednički kandidat Raila Odinga na konferenciji za novinare u Najrobiju
Opozicioni lider i predsednički kandidat Raila Odinga na konferenciji za novinare u Najrobiju

Kenijski opozicioni lider Raila Odinga izjavio je da su hakeri izveli "veliku i sveobuhvatnu" prevaru upadom u kompjuterski sistem izborne komisije, što je dovelo do toga da, prema njegovim procenama, lažni izborni rezultati pokazuju da je daleko po broju glasova iza aktuelnog predsednika Kenije Uhurua Kenijate.

Na veb stranici Nezavisne komisije za izbore i granice objavljeno je da je, na osnovu 94 odsto prebrojanih glasova, Kenijata osvojio 54 odsto u borbi za svoj naredni mandat, naspram Odinginih 45 procenata.

Predsedavajući komisije Vafula Čebukati izjavio je da ne bi mogao da kaže da li je kompjuterski sistem komisije hakovan, ali da bi to moglo da bude istraženo.

Odinga je novinarima pročitao dokument u kojem se navodi da su hakeri upali u bazu podataka izborne komisije tokom jučerašnjeg glasanja i promenili rezultate ne samo za predsedničku trku, već i kada se radi o izborima za druge položaje. Generalni sekretar Kenijatine vladajuće partije Rafael Tuju odbacio je Odingine optužbe kao besmislene i pozvao na smirenost.

XS
SM
MD
LG