Linkovi

Šef UNMIK-a sa Vučićem i Dačićem o situaciji na Kosovu


Šef Misije Ujedinjenih nacija na Кosovu Zahir Tanin na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, 19. septembra 2019. (Foto: sajt predsednika Srbije)

Šef Misije Ujedinjenih nacija na Кosovu Zahir Tanin razgovarao je u četvrtak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu o izborima na Kosovu.

Kako je saopštio Kabinet predsednika Republike, Aleksandar Vučić rekao je Taninu da očekuje da će međunarodni predstavnici pomoći da ti izbori proteknu mirno i da će Srbi moći da iskoriste pravo da "slobodno biraju svoje predstavnike, koji će da štite njihove interese". Vučić je, kaže se u saopštenju, naglasio neophodnost prisustva UNMIK-a na Kosovu, kao "garancije bezbednosti srpskog naroda".

Na sastanku se razgovaralo o situaciji na Кosovu, povodom pripreme izveštaja generalnog sekretara UN o radu UNMIК-a, koji će biti predstavljen Savetu bezbednosti UN u oktobru.

Vučić je rekao da su sednice Saveta bezbednosti, posvećene radu UNMIК, važne za Srbiju zbog održavanja kontinuiteta razmatranja pitanja Kosovo, kao i zbog redovnog informisanja o političkoj i bezbednosnoj situaciji, koja je, kako je ocenio, daleko od mirne i stabilne, uz česte napetosti i incidente.

Predsednik Srbije zahvalio se Taninu za dosledno zalaganje UNMIК za poštovanje Rezolucije 1244 SB UN.

Dačić: UNMIK da ostane na Kosovu u nesmanjenom kapacitetu

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je u razgovoru sa šefom Misije UN na Kosovu Zahirom Taninom ukazao na značaj daljeg nesmanjenog prisustva i delovanja Unmika kako bi se stvorili uslovi za normalan i dostojanstven život Srba i pripadnika drugih nealbanskih zajednica na Kosovu, u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Dačić je istakao i "važnost kontinuiranog razmatranja pitanja Kosova na sednicama Saveta bezbednosti UN, imajući u vidu tamošnju složenu političku i bezbednosnu situaciju".

Razgovarano je o aktuelnoj osetljivoj situaciji na Kosovu "posebno u kontekstu niza provokativnih i jednostranih poteza koje je prištinska strana preduzela u prethodnom periodu, a koji su protivni duhu dijaloga i dodatno povećavaju napetosti", navodi se u saopštenju.

Ocenjeno je da će predstojeća sednica Saveta bezbednosti UN, u oktobru, na kojoj će biti razmotren novi izveštaj o radu Unmika "biti prilika za razmatranje svih aktuelnih problema, kao i načina na koji

Unmik i druga međunarodna prisustva na Kosovu mogu da doprinesu stabilizaciji prilika".

Dačić je Taninu izrazio posebnu zahvalnost na do sada uloženim naporima u realizaciji mandata Unmika, uz očekivanje da će Misija i u narednom periodu nastaviti da deluje u punom kapacitetu, u skladu sa rezolucijom SB UN 1244.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG