Linkovi

Izbeglice na grčkim ostrvima u sve težoj situaciji


Izbeglički kamp na Lezbosu
Izbeglički kamp na Lezbosu

Više od 10 hiljada uglavnom sirijskih izbeglica koje su pobegle od rata u svojoj zemlji, sada živi na pet grčkih ostrva. Dve i po hiljade njih je u prepunim kampovima na ostrvu Samos, iako u njima ima mesta za samo 800 osoba. Humanitarne organizacije navode da je među tim izbeglicama sve veća kriza mentalnog zdravlja.

Na ostrvu Samos u Grčkoj nalazi se jedan od spomenika na UNESCO-voj lisiti svetske baštine, ali je ono i dom za oko 32 hiljade stanovnika. Samos je takođe privremeni dom za skoro 2 i po hiljade uglavnom sirijskih izbeglica koje su pobegle od brutalnog građanskog rata. Humanitarne organizacije i vlada Grčke trude se da obezbede osnovne potrebe, hranu, vodu i sklonište. Ali, život u zatvoru stvara krizu mentalnog zdravlja.

“U depresiji sam, moja žena je bolesna, ona ne može da podnese probleme u kampu, a ovde ima mnogo problema, a ona ne može da sluša glasne zvukove. Ponekada, ne mogu da ostanem u kampu. Uzmem decu i odem. To je moj život u kampu. Veoma težak život”, kaže izbeglica iz Sirije Muhamad Ahlum.

Bilo je predviđeno da kampovi prime 800 ljudi, a prenatrpani uslovi i sporost vlasti da im odobre azil doveli su do opasne situacije.

Sigurno u poslednja dva meseca, zabeležen je značajan porast osoba koje govore o samoubistvu kao načinu da pobegnu iz te situacije”, navodi Džejn Grajms iz organizacije "Lekari bez granica".

“Kod ljudi su se razvili ekstremno ozbiljni slučajevi anksioznih poremećaja, stresa, problema u ponašanju”,objašnjava Kleman Peren iz iste organizacije.

Skoro svi kažu da situacija postaje sve više nepodnošljiva.

“Sva moja deca su sada u lošem stanju. Ne jedu hranu u kampu. Postanu veoma uplašena kada je bučno ili ima problema u kampu. Ponekada ne mogu da spavaju noću, naglo se probude, vrište i plaču”, priča Muhamad Ahlum.

“Da smo znali da će da bude ovako, ostali bismo pod bombardovanjem”, ističe Muahab Ashad, takođe iz Sirije.

Postoje neki servisi za mentalno zdravlje koji su dostupni izbeglicama ali, kao i sve drugo ovde, nedovoljni za sve potrebe.

Deprimirana sam. Pokušala sam nekoliko puta da odem u psihijatrijsku kliniku i razgovaram sa nekim ali nisu mogli da me prime. Odem, stanem u red ali ponekada je toliki da se osetim postiđeno, okrenem se i vratim se”, naglašava Arauda Han iz Sirije.

Ali humanitarne organizacije upozoravaju da će za te izbeglice, situacija biti sve lošija.

“U ovom trenutku, najhitnija potreba je da se pripreme za zimu, ne samo za hladnoću već i za kišu”, naglašava Samos Rouz De Jong iz UNHCR-a.

Organizacija Hjumen Rajts Voč saopštila je da se vlada Grčke obavezala da će preseliti dve hiljade izbeglica na kopno, tokom narednih nedelja. Ali humanitarne organizacije takođe ističu da to nije ni približno dovoljno da reši veći problem.

XS
SM
MD
LG