Linkovi

Zabeležen visok nivo radijacije u potopljenoj olupini sovjetske podmornice


Kontrolna soba iz koje se na daljinu upravlja podmornicom "Aegir 6000", koja je poslata da ispita olupinu sovjetske podmornice Komsomolets, jugozapadno od Medveđeg ostrva na norveškom Arktiku, 10. jula 2019.

Sovjetska nuklearna podmornica, koja je potonula kraj obale Norveške u arktičkom Barencovom moru 1989. godine, emituje visok nivo radijacije, saopštili su istraživači.

Komsomolets je bila jurišna podmornica na nuklearni pogon, sa titanijumskim trupom, i nosila je dva torpeda sa nuklearnim bojevim glavama.

Zajednički norveško-ruski tim naučnika saopštio je u sredu da je mini-podmornica na daljinsko upravljanje uzela uzorke sa olupine i da je pronađen nivo radioaktivnosti koji je 100.000 puta veći od normalnog.

Iako su Rusija i Norveška nadzirale nivo radioaktivnosti svake godine otkako je podmornica potonula, sada je po prvi put upotrebljena mini-podmornica da izvrši testiranje.

"Ovo je, naravno, viši nivo od onog kojeg smo obično merili izvan mora, ali ni nivoi koje smo sada otkrili nisu alarmantni", rekla je vođa ekspedicije Hilde Elise Heldal sa Norveškog instituta za pomorska istraživanja.

Nivo radioaktivnosti brzo "slabi" na tim dubinama, a u okolini je primećeno samo nekoliko riba, rekla je ona.

Komsomolets leži na dubini od oko 1.700 metara. Potonula je posle izbijanja požara, a tom prilikom je poginulo 42 od 69 članova posade.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG