Linkovi

Putin posthumno odlikovao pomorce stradale u nuklearnoj podmornici


Vladimir Putin i Sergej Šojgu tokom razgovora (Foto: Sputnik/Alexey Druzhinin/Kremlin via REUTERS)

Ruski predsednik Vladimir Putin posthumno je odlikovao 14 pomoraca koji su poginuli u požaru na nuklearnoj podormornici.

Četvorica pomoraca su proglašeni "Herojima Rusije", a 10 su odlikovani Ordenom za hrabrost.

Ruska nuklearna podmornica u blizini Sankt Petersburga 2017.
Ruska nuklearna podmornica u blizini Sankt Petersburga 2017.

Ruska podmornica u kojoj je četrnaest ruskih mornara poginulo u požaru bila je nuklearna, objavljeno je u tranksriptu izveštaja o sastanku koji je tim povodom održan u Kremlju. Sudeći prema tekstu objavljenom na internet sajtu predsednika Rusije Vladimir Putin je obelodanio da se radi o nuklearnom plovilu pošto je ministra odbrane Sergeja Šojgua pitao o stanju reaktora nakon požara.

"Nuklearni reaktor je u potpunosti izolovan”, odgovorio je Šojgu Putinu, navedeno je u transkriptu. Posada je preduzela sve potrebne mere kako bi reaktor, koji je u random stanju, bio zaštićen", dodao je Šojgu.

Rusija je detalje o nesreći podmornice označila kao strogo poverljive. Požar koji se, kako se navodi u dokumentu na sajtu Kremlja dogodio u ponedeljak, zvanično je obelodanjen i potvrđen u utorak. Sve do četvrtka nije bilo govora o tome je li plovilo imalo nuklearni reaktor ili ne. Mornari su, kako je zvanično sapšđteno, stradali od gušenja zbog dima koji je ispunio plovilo.

Stotine ruskih mornara je u glavnoj mornaričkoj katedrali održalo pomen za mornare koji su poginuli u ruskoj podmornici. Zapalili su sveće i pomolili se.

Inače, ruski zvaničnici suočeni su sa optužbama o pokušaju prikrivanja detalje nesreće u kojoj je poginulo 14 mornara dok su, prema navodima ruskog Ministarstva odbrane, istraživali morsko dno u blizini Arktika.

Ruske vlasti našle su se na meti kritika zbog načina na koji su objavile informacije o nesreći – što je upoređeno sa netransparentnošću ispoljenom tokom nuklearne nesreće u ukrajinskom Černobilu 1986, kao i događajima koji su obeleželi još jednu tragediju – udes nuklearne podmornice Kursk u Barencovom moru avgusta 2000. kada je poginulo 118 osoba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG