Linkovi

Raste napetost u Obali Slonovače


Zapadnoafrički lideri na sastanku sa predsednikom Gbagboom u Predsedničkoj palati u Abidžanu.

Vlada dosadašnjeg predsednika Obale Slonovače, Lorena Gbagboa, saopštila je da će prekinuti odnose sa zemljama koje priznaju izaslanike koje je imenovao predsednikov rival Alasane Uatara.

„Razumeli smo da neke vlade postupaju na osnovu pisama koja im je uputio Alasane Uatara, na osnovu kojih se prekida misija pojedinih ambasadora u tim zemljama“, naveo je portparol vlade Lorena Gbagboa, Ahua don Meljo.

U današnjem vladinom saopštenju se navodi da će ambasadori svih zemalja koje prekinu vezu sa Gbagboovim nameštenicima biti proterani.

Nešto ranije, predsednici tri zapadnoafričke države su doputovali u Abidžan da zatraže od predsednika Gbagboa da prihvati rezultate prošlomesečnih izbora i povuče se sa vlasti ili će ga ukloniti zapadnoafričke vojne snage.

I Gbagbo i Uatara tvrde da su pobednici novembarskih predsedničkih izbora. Međunarodna zajednica, uključujući Afričku uniju i Ujedinjene nacije, priznaje Uatarinu pobedu.

Kao znak porasta napetosti, masa je juče napala kolonu Ujedinjenih nacija, pri čemu je jedan pripadnik mirovnih snaga ranjen mačetom, a jedno vozilo zapaljeno. Evo kako je jedan očevidac opisao taj napad.

Kada su Ujedinjene nacije došle ovde sa četiri tenka, pokušale su da prođu i svi su bili uzbunjeni, svi su izašli napolje i naterali ih da se vrate odakle su došli, u svoju bazu. Oni tamo i treba da se vrate, ovde nam ne trebaju“.

Misija Ujedinjenih nacija u Obali Slonovače je odbacila Gbagboov zahtev da ode iz zemlje. Svetska organizacija je saopštila da je više od 170 stanovnika poginulo u okršajima posle predsedničkih izbora, koji su održani da bi se Obala Slonovače stabilizovala posle osmogodišnjeg građansjog rata koji je podelio zemlju.

XS
SM
MD
LG