Linkovi

Uhapšen Loren Gbagbo


Bivši predsednik Obale Slonovače Loren Gbagbo

Lider Obale Slonovače Loren Gbagbo, zarobljen je u svojoj rezidenciji u Abidžanu, čime je završena četvoromesečna borba za vlast u zemlji. Borci međunarodno priznatog predsednika Alasana Uatare, zarobili su Gbagboa u akciji sa francuskim specijalcima.

Gbagbo je odveden u Uatarin štab u hotelu "Golf" u Abidžanu. Uatarin ambasador u Ujedinjenim nacijama, saopštio je novinarima da je bivši predsednik živ i da će mu biti suđeno. Francuska ambasada i Uatarini predstavnici u Njujorku kažu da su bivšeg predsednika zarobili Uatarini borci.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je izjavila da hvatanje bivšeg predsednika Obale Slonovače pokazuje "diktatorima" i "tiranima" da će snositi posledice ako žele da zadrže vlast. Ona je pozvala stanovnike Obale Slonovače da sačuvaju mir i dodala da Sjedinjene Države s nestrpljenjem očekuju saradnju sa predsednikom Alasanom Uatarom u procesu pomirenja i obnove zemlje.

Francuska je saopštila da je predsednik Nikola Sarkozi putem telefona duže razgovarao sa Uatarom, dok je britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg danas izjavio da je Gbagbo delovao protiv demokratskih principa i proteklih meseci neprekidno kršio zakon.

XS
SM
MD
LG