Linkovi

Susret premijera Srbije i Kosova u Briselu


Hašim Tači i Ivica Dačić
Hašim Tači i Ivica Dačić

Ivica Dačić i Hašim Tači najpre odvojeno, a zatim i zajedno razgovarali sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton

Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači danas su u razgovoru za visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton dogovorili da se dijalog dve strane, uz posredovanje Brisela, nastavi narednog meseca. Ti razgovori će biti na visokom nivou, naglašeno je nakon današnjeg skupa, i trebali bi - prema očekivanju Beograda, obuhvatiti pitanja od problema na sjeveru Kosova, položaja Srba na jugu, imovine, kulturne i vjerske baštine, nestalih, kao i istraga ratnih zločina.

Prvo odvojeni, a zatim zajednički sastanak dvojice premijera i visoke predstavnice u novom sjedisstu Evropskog servisa za spoljne poslove, rezultirali su željom svih strana da se dijalog nastavi. Kako je nakon skupa saopšteno iz kancelarije baronese Ešton, obje strane su voljne da se razgovara o normalizaciji odnosa i voljne da zajednički rade na tome...

"Jasno sam na početku iskazao da pristajanje Srbije da učestvuje u dijalogu ne znači nikakvo odstupanje od naše državne politike, da je za nas i dalje apsolutno neprihvatljivo da bilo ko očekuje ili da bilo ko Srbiju uslovljava da mora da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost KiM. Znači, mi smatramo ove razgovore statusno neutralnim, mada ne bežimo ni od razgovora o statusu KiM. Iako druga strana smatra da to ne treba da bude tema ovih razgovora, mi smatramo da i pored ovih pitanja, koja se tiču tehničkih stvari, i relaksiranja odnosa između Beograda i Prištine, da će, radi stavljanja tačke na sve probleme koji postoje, biti neophodno u budućnosti razgovarati i o tom, konačnom rešenju, koje bi trebalo da bude kompromis i da uvažava legitimne interese i Srba i Albanaca", rekao je Ivica Dačić i dodao:

"Sastanak je protekao u konstruktivnoj atmosferi, i za mene je najvažnija stvar jasno opredeljenje da za vreme dok traju ovi razgovori, ne može i ne sme biti jednostranih poteza bilo čije strane, da treba da razgovaramo o svim otvorenim pitanjima, ne samo o tome što bi neko želeo da razgovaramo recimo o severu ili pitanju paralelnih struktura, paralelnih institucija kako to oni zovu, već i o drugim pitanjima koja su važna, kao što je pitanje srpske imovine, zaštite kulturne i crkveno-istorijske baštine, o položaju Srba, koji žive na jugu ili centralnom delu, o povratku izbeglica i raseljenih lica, o sudbini nestalih, odnosno, istraživanju svih ratnih zločina, uključujući i trgovinu ljudskim organima, za šta sam iskazao da je i u interesu same Prištine. Da se što pre dođe do pune istine o svemu onome što se dešavalo. Sigurno da razgovori neće biti laki - teme su raznovrsne, ja sam sa jedne strane ukazao - čuli ste da se često govori o tome da na severu postoje paralelne strukture - ja sam ukazao na to da je i sam Hašim Tači bio na čelu jedne paralelne strukture, čak bi se moglo reći i formacije pre 15-tak godina i da nije jednostavno kada Albanci nisu priznavali Srbiju za svoju državu, a da Srbi danas na severu Kosova ne priznaju Kosovo kao neku svoju nezavisnu državu".

Čvrsto vjerujem da je dijalog u korist obje strane, saopštila je visoka predstavnica nakon sastanka, naglašavajući da je cilj popraviti živote ljudi i rješavati probleme i, radeći na tom poslu, dovesti Srbiju i Kosovo bliže EU.
XS
SM
MD
LG