Linkovi

Klinika u Ivanić Gradu koristi naftu kao lek


Lekovita banja u blizini glavnog grada Hrvatske, Zagreba, koristi derivate sirove nafte za lečenje bolesti kože i artritisa. Uspešni tretmani u Ivanić Gradu privlače sve veći broj pacijenata, domaćih i stranih.

Klinika Naftalan je jedno od dva mesta na svetu na kojima se zemno mineralno ulje -naftalan - organski sastojak izvađen iz sirove nafte, koristi za lečenje teških bolesti kože i reumatskih oboljenja. Tamna uljana supstanca polako klizi ka nizu kada, dok se pacijenti skidaju i pripremaju da urone do ramena. Jedan od njih je Pjotr Hlebcov, biznismen iz Moskve koji pati od psorijaze, bolesti koja stvara crvene fleke na koži.

“Osmi put dolazim ovamo u bolnicu Naftalan. Terapija je bila veoma delotvorna za mene. Dnevna terapija kupanja traje oko 15 minuta i zatim sledi odmaranje u sobi oko jedan sat, kako bi se telo oporavilo.”

Ruski pacijent kaže da je veoma zadovoljan zbog rezultata do sada.

“Na ovom delu bila je crvena fleka koja se smanjivala tokom vremena i sada izgleda kao dve male tačke. Molim se Bogu da je ovo godina kada će potpuno da nestanu.”

Klinika Naftalan otvorena je 1989. godine. Njeni menadžeri kažu da je ideja došla iz Azerbejdžana gde je ova vrsta medicinskog ulja bila u upotrebi već neko vreme na mestu koje se takođe zove Naftalan.

“Inženjeri odavde, koji su putovali u Azerbejdžan radi posla, ustanovili su da bi ulje koje se tamo koristi moglo da bude ista vrsta ulja koje smo dobili ovde i koje se već neko vreme koristilo za tretiranje određenih bolesti. Oni su uzeli uzorke, testirali hemijski sastav i zaključili da je to ista vrsta medicinskog ulja koje su oni tamo videli”, priča Milica Birk, zamenica direktora klinike Naftalan.

Ali klinika u Hrvatskoj koristi rafiniraniji, destilovani derivat nafte, različit od onog u Azerbejdžanu, koji kako kažu, koristi sirovu naftu.

“U medicini, mi ne koristimo sirovu naftu, koja sadrži neke sastojke koji bi mogli da budu štetni. Zato smo morali da pronađemo način za proizvodnju čistije verzije, koja bi i dalje imala medicinska svojstva, dok bi sastojci koji nisu poželjni bili uklonjeni. U saradnji sa hrvatskom naftnom kompanijom Ina, stručnjaci i naši lekari došli su do konačnog proizvoda.”

Ivanić Grad se nalazi samo 25 kilometara od zagrebačkog aerodroma. Cena tretmana je nešto manje od 100 dolara dnevno, što mnogi pacijenti smatraju niskom cenom u poređenju sa rezultatima. Klinika je nedavno pokrenula liniju krema, šampona, sapuna i ulja na bazi naftalinskog ulja, koji bi mogli da se koriste kod kuće.

XS
SM
MD
LG